Suzuki har sålt 50 miljoner bilar

Ytterligare en stor milstolpe uppnåddes av en japansk biltillverkare i mars. Suzuki rapporterar nämligen att de under månaden passerade 50 miljoner sålda bilar.

I går berättade vi om Toyota som sålt över fem miljoner hybridbilar sedan första generationen Prius lanserades 1997. I dag kan vi berätta att Suzuki sålt över 50 miljoner bilar sedan starten 1955 då modellen Suzulight lanserades.

 Milstolpen nådde man i mars i år och försäljningen sedan starten för 58 år sedan fördelas på Japan med 21,95 miljoner sålda bilar och exportmarknaderna med 28,05 miljoner bilar. Den japanska delen är nästan uteslutande vad man kallar minibilar, nämligen 20,28 miljoner exemplar. Övriga, drygt 1,66 miljoner, är småbilar.

 Bryter man ned statistiken på landsnivå ser vi att Japan är största marknaden med 44 procent av försäljningen, Indien näst störst med 23 procent och Europa god trea med elva procent. Sex procent av försäljningen har ägt rum i Kina, tre procent i Nordamerika och två procent i Central- och Sydamerika. Resterande elva procent fördelas på övriga marknader, exempelvis Mellanöstern och Afrika.

 Suzukis första modell som gick på export var just Suzulight. Året var 1959, alltså fyra år efter den inhemska introduktionen.

 I dag säljs Suzuki i 179 länder och regioner världen över och produktionen finns, utöver i Japan, i elva olika länder i form av tolv produktionsanläggningar. Bland länderna hittar vi Indien, Indonesien och Ungern.

 Suzukis försäljning gick från början trögt om man jämför med i dag. Allt efter åren har gått har försäljningstakten accelererat. Så här ser tidigare milstolpar ut:

10 miljoner bilar uppnåddes i juni 1989

20 miljoner bilar uppnåddes i juni 1998

30 miljoner bilar uppnåddes i oktober 2004

40 miljoner bilar uppnåddes i juni 2009

50 miljoner bilar uppnåddes i mars 2013

Suzukis försäljningsstopp i USA lär inte påverka framtida försäljningsframgångar. Just USA-marknaden har varit svår för Suzukis småbilar och alltså inte spelat någon större roll i försäljningsstatistiken. Åtminstone inte på senare år.

 På bilden ovan ses Suzuki Swift tillsammans med märkets första bil – Suzulight.

Suzuki har en rad olika sköna och mindre sköna bilar på sitt samvete. Vilken är din favorit?