Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091005-suzuki-swift-hybrid
091005-suzuki-swift-hybrid
091005-suzuki-swift-hybrid
091005-suzuki-swift-hybrid

Suzuki Swift Plug-in Hybrid gör som Volt

Precis som i Frankfurt kommer hybriderna att dominera bilsalongen i Tokyo. Suzuki drar sitt strå till stacken och visar lilla Swift med ett helt nytt hybridsystem med samma upplägg som Chevrolet Volt.

El- och hybridbilar i alla dess olika slag ser ut att bli ett lika vanligt inslag på Tokyosalongen som på det härom veckan avslutade jippot i Frankfurt. Av de bilar som ska visas i Tokyo och redan har avslöjats är det en begränsad minoritet som inte använder en elmotor i någon form. Suzuki vill förstås inte vara sämre utan planerar att visa konceptbilen Swift Plug-in Hybrid, bränslecellsbilen SX4-FCV och faktiskt även MIO – en rullstol med bränsleceller. För stunden riktar vi intresset mot den nya hybridversionen av Swift.

De är olika till utseendet, men under  ytan  är Suzuki Swift Plug-in Hybrid och Chevrolet Volt tvillingsjälar. Precis som Volt förlitar sig Suzukis plug in-koncept på en liten förbränningsmotor, en elmotor och ett gäng litiumjonbatterier som är placerade i mittkonsolen mellan framsätena. Bilen är först och främst avsedd för kortare dagliga turer i stadstrafik. Den lilla förbränningsmotorn har ansvar för att alstra ny energi som lagras i batterierna och sedan används av den 54 kW starka elmotorn. Suzuki vill inte berätta hur lång räckvidden är, men precis som Volt kan Swift Plug-in Hybrid laddas upp i ett vanligt eluttag.

Bilen som ska visas i Tokyo från och med den 24 oktober skiljer sig inte mycket från vanliga Swift när det gäller utseendet. Men plug in-versionen av Swift är alltjämt ett koncept och för att understryka det har Suzuki sågat upp ett hål i motorhuven, slängt på nya fälgar och nya strålkastare. Dessutom har de vanliga stolarna plockats ut och ersatts av tunna lättviktsstolar.

Test- & provkörningar