Suzuki Vitara CNG-konverterad i Sverige

Suzuki Sverige har gaskonverterat en tredje modell. Nu får CNG-versionerna av Swift och S-Cross sällskap av Vitara CNG.

I Sverige säljer Suzuki tre olika modeller – Swift, S-Cross och Vitara. Sedan ett knappt år tillbaka har de två förstnämnda funnits i gasdrivet utförande och nu är det dags för nya Vitara, som lanserades förra året, att gå samma väg.

Än en gång är det tillsammans med KonveGas i Växjö som Suzuki Sverige har arbetat fram en CNG-driven bil som är exklusiv för den svenska marknaden.

Precis som hos Swift CNG och S-Cross CNG har gastankarna placerats under bagagerumsgolvet. Enligt Suzuki sades bagageutrymmet i dessa två påverkas ytterst lite, men vid provkörningen av S-Cross CNG förvånades vi att så mycket som 85 av 430 liter bagageutrymme hade slukats av tankarna. Enligt Suzuki påverkas bagageutrymmet i Vitara i begränsad omfattning, vad den formuleringen innebär får vi se i en framtida provkörning. Passagerarutrymmet ska däremot inte alls vara påverkat.

Bensintanken har inte modifierats och rymmer fortfarande 47 liter. Räckvidden på gas ligger mellan 36 och 40 mil, tillsammans med bensinen blir totala räckvidden således mellan 118 och 128 mil.

Anledningen till det stora spannet i räckviddssiffrorna beror på val av växellåda – manuell eller automat – samt antalet hjul som driver bilen. Vitara CNG finns nämligen både som framhjulsdriven och som fyrhjulsdriven, eller AllGrip som Suzuki kallar sitt system.

Gastankssystemet är flexibelt, så den som vill få längre räckvidd på gas kan lägga till fler gastankar vid beställningen av bilen.

Gassystemet är speciellt anpassat för det svenska klimatet och därmed certifierat för temperaturer ned till 40 minusgrader. Systemet är dessutom anpassat för Euro 6-avgasreglementet, vilket är ett måste för att nya bilar ska få säljas.

Priset för Suzuki Vitara CNG ligger på mellan 214 900 och 263 400 kronor.