Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fotoakuten

Svårt att få rätt mot Trafikverket

Det är inte lätt att få rätt till ersättning från Trafikverket när vägskador orsakat skador på din bil. Hela 95 av 100 som ansökt om ersättning har fått avslag, rapporterar Uppsala Nya Tidning.

Med de senaste dagarnas snösmältning har många tjälskador kommit i dagen. Vissa vägskador kan vara så stora att bilen skadas, om oturen är framme. Ansvaret för att vägarna ska vara säkra ligger på Trafikverket, men att få rätt till ersättning om bilen skadas av vägskador är inte det lättaste. I en gransking presenterad i Uppsala Nya Tidning får hela 95 av 100 som ansökt om ersättning avslag.

De vanligaste ansökningarna handlar om stenskott eller hål i vägen som skadat bilen, men även cyklister och fotgängare tillhör de grupper som ansökter om ersättning. Under år 2011 fick Trafikverket in över 3 000 ersättningskrav för skador som varit vägrelaterade. Av dessa beviljades endast fem procent. För 2012 är siffrorna än lägre, av de 2 411 ärenden som inkom fram till september månad förra året beviljades inte ens tre procent ersättning.

Förklaringen är delvis att det görs en vårdslöshetsbedömning. Och det handlar inte om att bilföraren ska ha kört säkert, fritt från vårdslöshet, utan att någon av Trafikverkets entreprenörer ska ha visat vårdslöshet genom att inte åtgärda en vägskada. "Det räcker inte med ett hål i vägen, det krävs vårdslöshet för att ersättning ska ges ut", säger Lisa Eriksson, jurist hos Trafikverket, i ett uttalande till UNT. Och även om Trafikverket i lagens mening är skyldiga att hålla vägarna i ett tillfredsställande skick så går vårdslöshetsbedömningen före. "Det går inte att ha ständig bevakning, alla vägar kan inte vara i perfekt skick", säger Eriksson till tidningen.

I de fall där ersättning trots allt betalas ut är det sällan Trafikverket själva som får stå för pengarna, utan någon av myndighetens entreprenörer. De utbetalade summorna varierar också väldigt mycket beroende på skadans karaktär. Får du inte ersättningen beviljad går det att överpröva, och också slutligen stämma, Trafikverket, men de fall där processen går så långt är ytterst få.