Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090310-volvo-svenskt-bud
090310-volvo-svenskt-bud
090310-volvo-svenskt-bud
090310-volvo-svenskt-bud Foto: © Bruce Benedict 2007

Svensk grupp vill köpa Volvo

I dagsläget finns det tre kinesiska företag med intresse att köpa Volvo PV. Enligt nya uppgifter från Financial Times finns det dessutom en svensk grupp av investerare som förbereder ett bud. Som gruppens rådgivare utpekas förre Volvo-chefen PG Gyllenhammar.

       En grupp av svenska investerare kan komma att bli en möjlig köpare av Volvo Personvagnar. Det rapporterar Financial Times som hänvisar till ett flertal anonyma källor med insyn i Fords försäljning av Volvo. Financial Times har talat med tre personer, som förutom den svenska investerargruppen, även pekar ut de kinesiska biltillverkarna Geely, Dongfeng och Chang’an som möjliga köpare.

Enligt Financial Times ska de svenska investerarna ha som motiv att förhindra att svenskt kunnande inom fordonsteknik försvinner till Kina. De uppges vara oroade över ett ”läckage” av bilbyggarkunnande. Enligt uppgifter till Expressen kan den svenska investerargruppen få förstärkning från oväntat håll. Den förre, och numera smått legendariske Volvo-chefen PG Gyllenhammar pekas ut som gruppens rådgivare.

Trots det nytillkomna köpintresset från svenskt håll är det fortfarande de kinesiska intressenterna som uppges vara närmast att ta över Volvo. Geely förnekar fortfarande att de vill köpa Volvo, trots att det i förra veckan blev känt att den kinesiska staten gett sitt godkännande till köpet. Hur det än blir ser det ut som att en eventuell affär kommer att ta tid. En bankkälla som Financial Times har talat med säger att det kommer att ta minst sex månader att slutföra affären. Ford verkar dock sätta hårt mot hårt i förhandlingarna. Amerikanerna höll ett möte med ett flertal möjliga köpare i London förra månaden och den information om Volvo som delgavs då får de eventuella köparna nöja sig med. Innan de lägger ett bud kommer de inte att få besöka Volvos fabriker i Belgien och Sverige. 

Läs mer