Foto: Senseair

Svensk teknik ska stoppa rattfulla via andedräkten

Två svenska företag har utvecklat en ny sensorteknik som ska stoppa alkoholpåverkade från att köra bil.

I dag finns det alkolås som hindrar alkoholpåverkade från att köra bil, men denna typ av aktiv mätning av promillehalten är omständlig och inte fullt pålitlig. Det nya är passiv mätning och vi har redan sett den tekniken presenteras av amerikanska NHTSA för två år sedan. Faktiskt såg vi prov på detta redan 2007 då Nissan presenterade en konceptbil med alkoholsensorer.

Nu är det en ny sensorteknik i samma anda som presenteras och som har utvecklats av två svenska företag – Hök instrument i Västerås och Senseair i Delsbo.

Tekniken är ett resultat av forskning som genomförts av fordonsindustrin och myndigheter (bl a ovan nämnda NHTSA) i USA och Sverige, bland annat i ett projekt som kallas ”Driver Alcohol Detection System for Safety” (förkortas DADSS). Autoliv har varit en av de drivande parterna i den svenska delen, vilket vi skrev om för fem år sedan.

Sensorn behöver inte vara stor. Foto: Senseair

Hö instruments och Senseairs lösning består av en infraröd sensor som analyserar utandningsluften för att avgöra om en förare är alkoholpåverkad eller inte. Endast en extremt liten del av partiklarna i luften behövs för att säkerställa en exakt promillehalt i blodet. Dessutom sägs tekniken kunna avgöra om det är föraren eller passageraren som är alkoholpåverkad.

En fördel med denna passiva mätmetod är att den kan utföras kontinuerligt, det vill säga så länge föraren befinner sig bakom ratten. Det går alltså inte att börja supa under körningen, vilket är möjligt med ett traditionellt alkolås.

Sensorn kan placeras på rattstången och kontinuerligt analysera förarens utandningsluft. Foto: Senseair

Senseair har redan installerat motsvarande teknik i personalrummen hos SJ. Lokförare får andas mot en sensor vid instämpling. Visar mätningen att det finns alkohol i blodet informeras trafikledningen omedelbart och lokföraren kan bytas ut.

Trafikverket och polisen i Sverige har alldeles nyligen meddelat att de drar igång en studie för att utvärdera tekniker för kontinuerlig mätning i fordon.

TEST: Marknadens bästa alkomätare