Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
John Deere 6150RJohn Deere 6150RJohn Deere 6150R
John Deere 6150R Foto: John Deere

Svensk traktor ska bli snabbare – 50 km/h

Sverige ska anpassa sig till övriga Europa, vilket innebär att traktorer i Sverige sannolikt får köra i 50 km/h från och med årsskiftet.

I dag får traktorer i Sverige inte vara konstruerade för hastigheter över 40 km/h. En del äldre traktorer från innan 2003 samt A-traktorer (som en polischef vill förbjuda) får köra i maximalt 30 km/h. Alldeles lagom hastigheter enligt vissa, långsamt enligt andra.

Sistnämnda kategori som vill ha ”fart och fläkt” kommer från och med nästa år att kunna ”blåsa fram” i 50 km/h. Regeringen har nämligen lagt fram ett förslag för att Europaanpassa Sveriges traktorregler, ett förslag som sannolikt inte stöter på patrull. Vid årsskiftet träder den i kraft om allt går som tänkt.

Med den nya lagen kommer traktorer att klassificeras enligt A och B. Traktor A är dagens traktorer och traktor B är de nya, snabbare traktorerna som får framföras i 50 km/h. Traktor B kräver innehav av B-körkort.

Nyare traktorer som i dag är traktor A, enligt nya klassificeringen, kan eventuellt uppdateras till att bli traktor B genom att den elektroniska hastighetsbegränsningen höjs.