Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Foto: Jan Wenäll / VTI
2 AV 3
Foto: Jan Wenäll / VTI
3 AV 3
Foto: Jan Wenäll / VTI

Svensk vann pris för älgtestdocka

Svenske Magnus Gens har vunnit pris i årets så kallade Ig Nobel Prize för en älgdocka. Tävlingen, en parodi på Nobelpriset, är för vetenskapsforskare som belönas för olika experiment och svensken vann i kategorin ”Safety Engineering Prize”.

Ig Nobel Prize är en parodi på Nobelpriset och tävlingen har pågått årligen sedan 1991. Ceremonin äger rum vid Harvard University i USA och vinnarna ska få dels få folk att skratta, dels att tänka efter.

Det finns därmed flera kategorier, precis som i riktiga Nobelpriset, att vinna i. I år vann en svensk, Magnus Gens, i kateogrin ”Safety Engineering Prize”, alltså säkerhetsteknik. Hans bidrag var en sorts testdocka som ska föreställa en älg vid älgtest, likt sådana vi gör på Teknikens Värld. Dockan är inte ny utan Gens utvecklade den när han studerade på Kungliga Tekniska Högskolan i början av 2000-talet.

1 AV 2
Foto: Jan Wenäll / VTI
2 AV 2
Foto: Jan Wenäll / VTI

En annan svensk, Daniel Lindh, vann också pris i kategorin ”Applied Cardiology Prize”, på svenska ”tillämpad kardiologi”. Lindhs vinnande bidrag var en upptäckt han gjort, tillsammans med några andra, gällande att hjärtrytmen hos par med romantiskt intresse för varandra synkas när de möts för första gången.

Andra priser berörde bland annat litteratur, medicin och fysik. Det man vinner är en biljonsedel från Zimbabwe och ett diplom. De som står bakom Ig Nobel-priserna är den vetenskapliga humortidningen Annals of Improbable Research.

Se krocktest med ”dockan” i filmen nedan.

https://youtu.be/4rRQTHbKbS8