Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080828-sv-bilar-utsläpp080828-sv-bilar-utsläpp080828-sv-bilar-utsläpp
080828-sv-bilar-utsläpp

Svenska bilar smutsigast i Europa

Under fjolåret var Sverige det land som minskade de genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya bilar mest i Europa. Men trots det är de svenska bilarna fortfarande överlägset smutsigast.

Svenska bilar fortsätter att dra mest bränsle och släppa ut mest koldioxid i Europa. Det visar den nya rapportern om bilförsäljningen i Europa som redovisas av det europeiska miljönätverket T&E (European Federation for Transport and Environment), där svenska Naturskyddsföreningen ingår. Utsläppsgenomsnittet för bilar i Europa låg i fjol på 158 gram koldioxid per kilometer. I Sverige låg genomsnittet på 180 gram. Därmed är den svenska nybilsparken fortfarande den törstigaste och smutsigaste i Europa. Det konstaterar Naturskyddsföreningen. Men en ljuspunkt är att utvecklingen går åt rätt håll. Medan Portugal är renast hamnar Sverige på en generande sistaplats i Europa, men samtidigt står Sverige för den största minskningen med -3,8 procent under 2007.

I rapporten läggs skulden för Sveriges höga utsläpp på Volvos och Saabs popularitet i Sverige. Volvo och Saab ligger, med sina 189 respektive 188 gram koldioxid per kilometer, i utsläppstoppen av biltillverkarna. Eftersom det säljs så många Saab- och Volvo-bilar i Sverige drivs genomsnittet upp.

– Med högre drivmedelspriser kommer Saab och Volvo att slås ut om de inte kraftigt sänker bränsleförbrukningen hos sina bilar. Långsiktigt missgynnas svensk bilindustri av en svensk lagstiftning som gynnar stora, törstiga bilar, säger Magnus Nilsson, trafikexpert på Naturskyddsföreningen.

Av biltillverkarna är det BMW som har minskat mest i koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning. Under 2007 sänkte BMW sina utsläpp med 7,3 procent jämfört med året innan. Därefter kommer Hyundai och Daimler som sänkte sig med 3,9 respektive 3,5 procent.

Läs mer