Svenska bilister är argast i Europa

Du kanske trodde att italienarna eller fransmännen är argast bakom ratten, eller kanske ryssarna? Icke sa Nicke. Det är vi svenskar som är de argaste bilförarna visar Goodyears stora undersökning.

Nästan nio av tio unga svenska bilister uppfattar sina medtrafikanter som arga och aggressiva bakom ratten. Ingen annat europeiskt land som ingår i Goodyears Däckbarometer, en undersökning av trafikbeteende och bilvanor, hamnar lika högt upp som Sverige. Exempelvis ligger länder som Italien, Spanien och Turkiet på nästan halva vår nivå. Snittet för Europa är 44 procent. 

 Enligt undersökningen är det vanligaste sättet att visa sin frustration som förare genom att svära. Fler än åtta av tio bilförare uppger att de gör det bakom ratten. Hyfsat vanligt är också att bromsa till med flit när någon kör för nära. Just metoden med att ”tvärnita” för att markera mot bakomvarande är intressant nog vanligare hos kvinnor än män. Otippat?

 – Vi svenskar är ju kända för att vara lugna och kontrollerade, så det är intressant att självbehärskningen verkar fungera sämre när vi sitter bakom ratten. Att släppa ur sig några fula ord i sin egen bil är kanske inte så farligt i sig, men ilska tenderar ju att smitta av sig. Det är inte riskfritt om bilister hetsar varandra genom alltför uppenbart svärande och gestikulerande. Dessutom visar vår Däckbarometer att det förekommer beteenden som faktiskt är direkt trafikfarliga, säger Magnus Lord Arenander, Consumer Product Info & Training Specialist på Goodyear Nordic.

 6400 intervjuer ligger till grund för undersökningen som genomfördes i 16 länder. 400 personer på mellan 18 och 25 år i respektive land deltog. Följande länder ingick i undersökningen: Belgien, Danmark, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen,, Ryssland, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Tjeckien, Turkiet, Tyskland och Österrike.

 Missa inte att läsa hela Goodyears däckbarometer på länken (PDF-format, 6 Mb, öppnas i nytt fönster). Där finner du en rad intressanta – och rolig – statistik över vårt beteende bakom ratten men även vad som oroar oss mest när vi kör bil samt hur vi ser på våra kunskaper kring bil och trafik. Där finns även siffror som visar att många svenska bilförare talar i handhållen telefon, sms:ar, skriver mail och surfar när de kör bil.

Fem vanligaste aggressiva beteenden hos svenska bilförare

AllaMänKvinnor
1Svära åt andra bilister83 %83 %82 %
2Bromsa in med flit när någon kör för nära53 %46 %60 %
3Gestikulera ilsket32 %41 %24 %
4Köra för nära med helljus för att få köra om15 %22 %8 %
5Köra in i en annan bil med avsikt4 %7 %1 %