Bilden är endast i illustrativt syfte.
Bilden är endast i illustrativt syfte. Foto: Teknikens Värld & Shutterstock

Svenska bilister varnades om luftangrepp

Bilister i Blekinge lär ha upplevt obehag under onsdagen. På bilarnas skärmar dök det plötsligt upp ett meddelande om fara i samband med ett luftangrepp. Meddelandet, som skickades från Trafikverket, var dock felaktigt.

Viktigt trafikmeddelande
Blekinge län
Luftangrepp, fara

Ovanstående rader, i kombination med en speciell signal som ljöd i högtalarna, dök under onsdagen upp på bilradioapparater och infotainmentskärmar hos bilister i Blekinge. Med tanke på rådande omständigheter i världen var det sannolikt en del bilister som fick hjärtat i halsgropen efter att ha läst det meddelandet som skickades ut av Trafikverket.

Dock pågick inget luftangrepp, inte heller senare under dagen attackerades det sydliga landskapet från ovan. Trafikverket vet inte hur meddelandet har skickats från deras system. Det kan röra sig om att de blivit hackade, att en anställd på myndigheten gjort ett misstag eller att ett tekniskt fel uppstått. Det ska nu utredas.

– Vi har kunnat se att det gått ut från våra system via bilradion, men vi vet inte varifrån i systemet det har gått ut, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket, till Dagens Nyheter.

Trafikverket har möjlighet att skicka ut textbaserad information till bilister via RDS-baserade tekniken TMC (Traffic Message Channel). Informationen visas i exempelvis bilars radioapparater vare sig föraren vill eller inte.