Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Svenska VW-ägare kompenseras inte

Europeiska Volkswagen-ägare som drabbats av utsläppsfusket kommer inte att kompenseras av företaget. Detta på grund av att europeiska kunder ”inte drabbats lika hårt som i USA”.

Volkswagen-ägare i Nordamerika som drabbats av utsläppsfusket kommer att kompenseras med drygt 8 600 kronor, något som EU-styret visade sitt missnöje med för några dagar sedan. I ett brev till Volkswagens vd Matthias Müller uppmanade EU:s industrikommissionär Elzbieta Bienkowska företaget att ompröva sin hållning när det gäller kompensation och tänka igenom olika sätt att ersätta även europeiska kunder.

Under torsdagen träffades de två parterna för att diskutera ärendet och under mötet ska Bienkowska upprepat sitt budskap om att EU-konsumenter borde behandlas lika som amerikanska. Men det är inget som Volkswagen håller med om.

– I Nordamerika handlar det om andra åtgärder som är mer omfattande än i Europa på grund av strängare gränsvärden för kväveoxider. I Europa har vi presenterat en åtgärdsplan som innebär vi på ett smidigt sätt kan åtgärda de drabbade bilarna, något som saknas i Nordamerika och betyder att dessa kunder drabbas hårdare, säger Volkswagen Sveriges informationschef Marcus Thomasfolk till Teknikens Värld.