Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svenskar är långsamma och onyktra

En jämförelse av Sveriges trafiksäkerhetsnivå med andra europeiska länder visar att Sverige ligger bland de bästa, men att förarbeteendet inte är acceptabelt. Sverige har inte haft någon framgång inom områdena trafiknykterhet och hastighetsanpassning i jämförelse med andra framgångsrika länder.

I den så kallade PIN-rapporten går det att utläsa en hel del statistik om olika europeiska länders trafikutveckling. Där framgår det bland annat att svenskar kör långsamt i jämförelse med bilister i andra länder, samtidigt kör svenska bilister ofta fortare än tillåtet och har ett oacceptabelt förarbeteende. Dessutom kör svenska bilister oftare onyktra än förare i många andra länder.

 Förra året kom Sverige trea efter Malta och Nederländerna i antalet döda per invånare. Sverige har också haft en förbättring med 24 procent sedan 2001 (som är utgångsåret i EU:s trafiksäkerhetsmål). Sverige är däremot inte i toppen vad gäller förarebeteende.

 

Sverige har inte haft någon förbättring av trafiknykterheten under senare år, utan antalet alkoholpåverkade  dödade förare har varit fortsatt högt. I själva verket har andelen alkoholpåverkade dödade förare i förhållande till alla dödade förare ökat.

Medelhastigheten i Sverige har inte ändrats över de senaste tio åren. Stora reduktioner av hastigheten kan konstateras i länder som Frankrike och Belgien, som i övrigt inte är de mest säkra, men också i Schweiz och Storbritannien som har en hög trafiksäkerhetsnivå. I dessa länder har medelhastigheten sjunkit med mellan tre och elva procent. 

Bilbältesanvändningen i Sverige är hög (92 procent för förare och framsätespassagerare), men inte så hög som i Frankrike, Tyskland och Malta, där användningen påstås vara över 95 procent.  

 

“All forskning visar att mänskligt beteende är viktigt för trafiksäkerheten”, säger Urban Karlström, generaldirektör för VTI, Väg och Transportforskningsinstitutet. “ Sverige behöver än mer fokusera på det mänskliga beteendet och fortsätta att utveckla vägsäkerheten.”