Svenskarna väljer allt oftare fyrhjulsdrivet Foto: Thoursie

Svenskarna väljer allt oftare fyrhjulsdrivet

Att köpa fyrhjulsdriven bil har blivit allt vanligare i vårt avlånga land. Förmodligen är det de kalla, ofta snörika vintrarna som gör valet enklare. Men att urvalet av fyrhjulsdrivna bilar har ökat markant lär också spela in.

För bara sex år sedan var drygt var åttonde såld bild i Sverige, 13,3 procent, fyrhjulsdriven. Hittills i år utgör andelen sålda bilar med fyrhjulsdrift 19,2 procent, det vill säga nästan var femte bil är fyrhjulsdriven.

 Att man kommer fram lättare på besvärligt underlag med fyrhjulsdrift är ingen hemlighet och de senaste årens bistra vintrar har förmodligen varit en av de stora anledningarna till uppsvinget för fyrhjulsdrivet.

 Antalet fyrhjulsdrivna bilmodeller på svenska marknaden har på senare år ökat markant och nu finns väldigt många av de populäraste bilmodellerna att få med drivning på alla fyra. Förr förknippades fyrhjulsdrift med Audi och Subaru men i dag ståtar Volvo med flera fyrhjulsdrivna modeller utöver sina suvar och Saab erbjuder sedan 2007 sitt XWD-system. En tillverkare som har fått känna på fyrhjulsdriftens popularitet är Volkswagen som har haft extra långa leveranstider på just fyrhjulsdrivna Passat.

 I dag är nästan varannan, 47 procent, såld Audi-bil utrustad med quattro. För elva år sedan var motsvarande siffra 31 procent. För Subaru är siffran av bekant anledning 100 procent.

 Diskutera: Vad kör du idag – fyrhjulsdrivet eller inte? Kan du tänka dig att köpa fyrhjulsdrivet nästa gång?