Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080711-sv-fortkörare
080711-sv-fortkörare
080711-sv-fortkörare
080711-sv-fortkörare

Svensken tung på gasen

En majoritet av svenskarna medger att de själva begår fel och regelbrott i trafiken. Det vanligaste är fortkörning, något som sju av tio svenska bilförare medger att man gjort sig skyldig till.

Oftast är vi inte sena med att fälla hårda ord när någon av våra medtrafikanter gör fel i trafiken. Men enligt en ny undersökning är det få svenska bilförare som anser sig vara felfria i trafiken. På uppdrag av Folksam har SIFO frågat det svenska folket om de begår fel eller regelbrott i trafiken. Undersökningen visar att en överväldigande majoritet av bilförarna någon gång har misskött sig i trafiken. Oftast handlar det om hastighetsöverträdelser.

– Sommarmånaderna är den period då det sker flest trafikolyckor, så just nu finns det särskilt stor anledning att försöka hålla ner hastigheterna och att vara vaksam på hur medtrafikanterna kör, säger Anders Kullgren, trafikforskare Folksam.

SIFO-undersökningen visar att 86 procent av de svenska biltrafikanterna gör sig skyldiga till olika fel eller regelbrott i trafiken. De vanligaste förseelserna är att köra för fort, köra mot gult ljus och att inte hålla tillräckligt avstånd till framförvarande bil. Inte helt överraskande visar det sig även att kvinnor är bättre på att hålla sig till reglerna än män. Till exempel uppger åtta procent av männen att de har kört utan bilbälte, medan samma andel för kvinnor är tre procent. Inte heller helt överraskande är att yngre bilförare oftare gör sig skyldiga till regelbrott än äldre. Av de bilförare som är 60 år eller äldre uppger 24 procent att de alltid följer alla regler, något som bara tio procent av de mellan 18-30 år kan säga sig göra.

– Just när det gäller hastighetsgränser tycks det finnas en social acceptans, en känsla av att det är okej att bryta mot reglerna. Däremot är det glädjande att se att den acceptansen inte finns när det gäller exempelvis riskabla omkörningar eller att dricka alkohol och köra bil, säger Anders Kullgren.

4397 personer från alla Sveriges 21 län deltog i undersökningen. Här är de trafikförseelser som dessa uppger att de oftast gör sig skyldiga till:

1. Kör för fort (72 %) 

2. Kör på gult ljus (34 %) 

3. Håller inte avståndet till andra bilar (25 %) 

4. Stannar inte för fotgängare vid övergångsställe (6 %) 

5. Kör på tomgång långa stunder (6 %) 

6. Kör utan bilbälte (5 %) 

7. Kör om i tveksamma situationer (2 %)

Läs mer