Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jesper Åhlander

Svenskt världsrekordförsök i antal Fiat 500

Det finns ett världsrekord, som sattes för 10 år sedan i Italien, med 500 stycken Fiat 500 i en och samma karavan. I går försökte man slå rekordet – i Sverige. Men det blev tyvärr inte mer än ett nordiskt rekord denna gången.

https://youtu.be/FumdUM0BeJw

Det är ungefär som att blicka ut över leveransparkeringen för nya bilar i Halmstads hamn. Liksom på leveransparkeringen är det en väldig massa bilar och de flesta är av samma modell. Men vi är inte i Halmstad hamn och bilarna är inte hitfraktade med båt. Vi är i Kungsbacka, söder om Göteborg, och bilarna har blivit hitkörda av sina ägare för att delta i ett rekordförsök.Den 9 juli 2006 arrangerade Fiat Club Italia en karavan i Villanova d´Albena i Italien. Den gången slog de världsrekord med 500 stycken Fiat 500 i en och samma karavan. Nu, tio år senare, arrangerade Auto Lounge, som är en Fiat-återförsäljare, ett försök att slå rekordet. Försöket gjordes i går, lördagen den 6 augusti 2016, i Kungsbacka, söder om Göteborg.

Kari Pynnä från Finland (t. h.) hämtade personligen hem sin Fiat 500 Abarth från Italien. Den har sedan dess varit med på många, långa resor. Nu fick den komma till Sverige och Kungsbacka och slå nordiskt rekord.Kari Pynnä från Finland (t. h.) hämtade personligen hem sin Fiat 500 Abarth från Italien. Den har sedan dess varit med på många, långa resor. Nu fick den komma till Sverige och Kungsbacka och slå nordiskt rekord.Kari Pynnä från Finland (t. h.) hämtade personligen hem sin Fiat 500 Abarth från Italien. Den har sedan dess varit med på många, långa resor. Nu fick den komma till Sverige och Kungsbacka och slå nordiskt rekord.
Kari Pynnä från Finland (t. h.) hämtade personligen hem sin Fiat 500 Abarth från Italien. Den har sedan dess varit med på många, långa resor. Nu fick den komma till Sverige och Kungsbacka och slå nordiskt rekord. Foto: Jesper Åhlander

Deltagare från i stort sett hela Sverige, och även en del från våra grannländer, närvarade och fyllde upp en hel grusplan. Alla Fiatmodeller var välkomna, vilket gjorde att det var stor variation bland de deltagande bilarna, även om majoriteten av naturliga skäl var just Fiat 500. När karavanen till slut rullade i väg fylldes snart stora delar av Kungsbackas vägnät av Fiatar i varierande årsmodeller. En kul upplevelse som fick många helgpromenerare att vända på huvudet.

I filmen ovan ser vi när ett axplock av de bilar som deltog i karavanen rullar i väg, och nedan finns ett galleri med bilder från dagen.

Antalet bilar nådde tyvärr inte upp till fler än 302 stycken, vilket alltså inte resulterade i något världsrekord. Men det blev i varje fall ett nordiskt rekord!