”Sverige borde lära av dansk vägsatsning”
Trafikverket arbetar enligt nollvisionen, men borde göra mer för att förbättra vägstandarden, anser Erik Kjellin på Motormännen. Han tycker att Sverige borde lära av Danmarks exempel.
Sverige har som mål att ingen ska dö eller skadas svårt i trafiken och på senare år har det inneburit stort fokus på att få ned hastigheterna på vägarna. Ny statistik från Vejdirektoratet, danska motsvarigheten till Trafikverket, visar stora förbättringar i trafiksäkerheten och nu efterlyser Motormännens trafiksäkerhetsansvarige Erik Kjellin att Sverige lär av Danmark.
Under perioden 1 juli 2012 till 1 juli 2013 omkom 170 personer på danska vägar, vilket är en minskning med mer än tio procent jämfört med samma period året tidigare och dessutom den lägsta siffran trafikdöda i Danmark sedan statistik började föras på 1930-talet.
– Det är ett fantastiskt resultat. I Sverige måste vi hitta fler sätt att öka trafiksäkerheten. Trots att vi har ett strukturerat och fokuserat säkerhetsarbete dör fortfarande många i onödan på våra vägar. I Danmark har man förstått betydelsen av att investera i bättre vägar, men här i Sverige är intresset för nya motorvägar alldeles för svalt bland politikerna, säger Erik Kjellin i ett pressmeddelande.
– Mest akut är E20. Eller dödens väg som den också kallas. Där sker en olycka var åttonde dag. Närmare 40 personer har omkommit de senaste tio åren och ytterligare 25-30 väntas omkomma fram till 2020 enligt Trafikverket. E20 måste prioriteras och åtgärdas nu, säger Erik Kjellin.
På den svenska sidan saknar stora delar E20 i dag mittseparering och det finns möjlighet för cirka 100, riskfyllda, vänstersvängar. På den danska sidan, från Köpenhamn till Esbjerg på Jyllands västkust, är hela vägen mittseparerad motorväg.
– Sedan 2000-talet har antal dödade i den svenska trafiken minskat och det beror mycket på att vi har satsat på mötesseparerade vägar som 2+1-vägar. Dessa vägar har räddat många liv, men orsakar andra problem som köer och ryckig körning, dessutom måste de repareras ofta. 2+1-vägarna kan inte jämföras med motorvägar som är säkrare och har ett långt bättre trafikflöde, säger Erik Kjellin.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se