Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Goiwa

Sverige har snart världens högsta skatt på bensin och diesel

66 procent av bensinpriset består av skatter. Det kan man tycka räcker, men det gör det inte. Vid årsskiftet höjer regeringen skatterna på bensin och diesel – igen.

Tidigare i dag höjdes priset på bensin med tio öre till 13,29 kronor per liter. Tankar du då 65 liter i din bil kostar det dig 863,85 kronor, men själva bensinen står endast för 293,71 kronor av det du betalar. 570,14 kronor är nämligen olika skatter och moms.

När nuvarande regeringen gick till val 2014 lovade man dyrt och heligt att skatterna på bensin och diesel inte skulle röras. Det löftet höll man inte. Vid förra årsskiftet höjde man skatterna på de båda drivmedlen, dessutom mer än vad man från början hade aviserat.

Vid kommande årsskifte är det dags igen för nya höjningar av skatterna. Bensinskatten höjs med 23,75 öre och dieseln med 21 öre. Det innebär att regeringen, med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, sedan den tillträdde har höjt skatterna med 1,09 respektive 1,10 kronor per liter inklusive moms.

Det tar dock inte slut där. Regeringen har även infört en indexuppräkning av bensin- och dieselskatten årligen från och med 2017, det vill säga skatten ska följa inflationen plus ett tillägg om två procent. För 2017 blir höjningen totalt 3,02 procent.

– Sverige är på väg att få världens högsta skatt på bensin och diesel. Det är helt orimligt att Sverige som är ett av Europas glesast befolkade länder med ett transportberoende näringsliv ska införa världens högsta drivmedelsskatter. Notan kommer att skickas till glesbygden och till människor med knappa ekonomiska marginaler, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Regeringens skäl till höjningarna är underskott i de statliga finanserna samt att det ska hjälpa oss att värna om miljön.