Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080707-sverige-usa-plugin
080707-sverige-usa-plugin
080707-sverige-usa-plugin
080707-sverige-usa-plugin

Sverige och USA bygger plug-in-hybrid

Sverige och USA inleder ett samarbete för att ta fram ny teknik för plug-in-hybridbilar. En konceptbil ska tas fram som ska ha starkare batteri och längre körsträcka än tidigare versioner. Själva bilen ska tillverkas av Volvo.

Under devisen att klimatförändringarna är ett globalt problem som måste lösas genom internationellt samarbete fördjupar Sveriges och USA:s regeringar sitt miljösamarbete. Det nya samarbetet tillkännages av näringsminister Maud Olofsson och USA:s energiminister Alexander Karsner på DN:s debattsida. Sammantaget handlar det om ett statligt tillskott på 37 miljoner dollar, motsvarande 220 miljoner kronor, i ett offentlig-privat samarbete. För nästan exakt ett år sedan inledde Sverige och USA ett samarbete kring förnybar energi. Nu tas samarbetet till nästa steg. En överenskommelse undertecknas om samarbete mellan det amerikanska energidepartementets Argonne National Laboratory och svenska Energimyndighetens Test Site Sweden. Målet är att utveckla ny teknik för laddning av plug-in-hybridbilar, skriver Maud Olofsson och Alexander Karsner.

Samarbetet tar sin utgångspunkt i de starka ekonomiska band som finns mellan USA och Sverige. USA är en av Sveriges viktigaste exportmarknader, största investerare i Sverige och näst största investeringsmottagare. I samband med undertecknandet av den svensk-amerikanska överenskommelsen beslutade den svenska regeringen att tillsätta ytterligare en kvarts miljard till forskning och utveckling inom miljövänlig fordonsteknik.

Förhoppningen är att man ska kunna ta fram en plug-in-hybridbil som förses med ett större batteri som kan laddas direkt från elnätet, och därmed få en längre räckvidd än tidigare versioner. Maud Olofsson och Alexander Karsner tror att tekniken har betydande potential och att den kommer att bidra till att minska utsläppen av koldioxid, kostnader för konsumenter och beroendet av fossila bränslen.

Svenska Energimyndigheten och amerikanska Department of Energy ska gemensamt finansiera satsningen på test av teknik för plug-in-hybrider. Argonne National Laboratory ska ta fram laddstation och mätsystem medan Volvo Personvagnar ska förse projektet med en konceptbil.

Bilen på bilden är Volvo ReCharge Concept som visades på Frankfurtsalongen i våras.

Läs mer

TV-TV