Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sverige hamnar på tredjeplats när världens säkraste vägar utses.Sverige hamnar på tredjeplats när världens säkraste vägar utses.Sverige hamnar på tredjeplats när världens säkraste vägar utses.
1 AV 2
Teknikens Värld kan det mesta när det kommer till bil och begagnat.
2 AV 2
Sverige hamnar på tredjeplats när världens säkraste vägar utses.
Foto: Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige topp tre kring trafiksäkerhet

Sverige hamnar på tredje plats gällande trafiksäkerhet i världen, enligt en undersökning som genomförts av det amerikanska bilprenumerationsföretaget Finn. Förstaplatsen plockar Nederländerna hem.

I topp tre på trafiksäkerhetsstudien finner vi Nederländerna, Norge och Sverige (på en delad tredje plats med Estland). Undersökningen har tagit en rad faktorer med i beräkning för att komma fram till vilket land som är mest säkert att vistas i trafiken. Parametrarna är: antal döda i trafiken per 100 000 invånare, vägkvalitet, trafiknivå, användning av säkerhetsbälte, dödsandel där alkohol varit inblandat, maxhastighet i städer och maxhastighet på motorväg. Alla dessa vägs samman och ger ett vägsäkerhetspoäng där 10 är max. Det är ett bilprenumerationsföretag som genomfört studien, vilken ni finner i sin helhet här.

Nederländerna som är i toppen av listan har högre antal döda i trafiken per 100 000 invånare än både Sverige och Norge, men plockar fler poäng tack vare bättre kvalitet på vägarna, mindre trafik och färre som dör i trafiken påverkade av alkohol. Svenskar klagar ofta på dåliga vägar med mycket potthål, men enligt den här studien fick svenska vägar 5,4 poäng av 7 gällande just vägkvalitén. Samtliga länder i toppen får bra poäng tack vare hög användning av bilbälte.

Världens säkraste länder i biltrafiken. Symbolerna är de olika faktorer som påverkar poängen längst till höger.Världens säkraste länder i biltrafiken. Symbolerna är de olika faktorer som påverkar poängen längst till höger.Världens säkraste länder i biltrafiken. Symbolerna är de olika faktorer som påverkar poängen längst till höger.
Världens säkraste länder i biltrafiken. Symbolerna är de olika faktorer som påverkar poängen längst till höger. Foto: Finn.com

På andra sidan, eller snarare längst ner på listan, finner vi Argentina, USA och Grekland. I dessa länder är man sämre på att använda bilbälte, låg kvalitet på vägarna och väldigt hög trafiknivå. Och fler dör i trafiken, både med och utan alkohol i blodet. Det märks att det är ett amerikanskt företag som gjort studien, för de beskriver det som ”något förvånande” att USA är näst värst i världen. Vi i Sverige och Europa är kanske inte lika förvånade. Men en ytterligare bidragande faktor är att USA är ett av få länder där väldigt unga personer får ta körkort (16 år).

De har också listat de länder där det råder störst risk att dö på vägen, där är Saudiarabien värst med 35,94 döda per 100 000 invånare, Thailand därefter med 32,21 döda per 100 000 och Malaysia med 22,48 döda per 100 000.