Sverigepremiär för nya Hyundai i20
Hyundais lilla i Polo-storlek, i20, genomgick ett ansiktslyft i våras. Nu är den snart i Sverige. Snålast – och långsammast – är trepipsdieseln på 75 hästar.
Vid sidan om tuffa Hyundai i-oniq stod ansiktslyfta i20 på bilsalongen i Genève i våras. Nu, dryga halvåret senare, är det dags för i20:an med sitt fräschare yttre att göra ta de svenska bilhallarna med storm.
Ansiktslyftet innebär några extra centimeter på längden samt nytt front- och bakparti som känns helt i linje med Hyundais övriga modellprogram. Dessutom har interiören fått sig ett litet uppsving.
Men ansiktslyftets mest intressanta finner man ändå i bilen hjärta, nämligen motorerna. Här hittar vi en nykomling i form av en trecylindrig common rail-diesel med 1,1 liters slagvolym som ger 75 hästkrafter vid 4000 r/min. Denna 12-ventilersmaskin med kamkedja har ett maximalt vridmoment om 180 newtonmeter. Men bäst av allt får nog förbrukningssiffran ses som. 0,38 liter per mil vill denna trepips-i20 ha vilket motsvarar 99 gram koldioxid per kilometer.
Sämst av allt är att det tar rackarns lång tid att komma upp i motorvägsfart. Efter 15,7 sekunder har du bara kommit upp i 100 km/h (Koenigsegg Agera R har redan passerat 300 km/h för länge sedan) och har således ytterligare en stund att vänta innan du är ikapp övriga bilar. Har du gott om tid kan du få bilen ge sitt max på sjätte växeln vid 160 km/h.
Två andra motoralternativ finns, då är det bensin som gäller. En är på 1,2 liter och den andra på 1,4 liter. 85 respektive 100 hästkrafter. Femväxlad manuell till förstnämnda och sexväxlad manuell alternativt fyrväxlad (!) automatlåda till sistnämnda. 0,49 liter per mil och 114 gram per kilometer om du väljer lilla bensinaren, 0,51 liter per mil och 122 gram per kilometer om du suktar efter 100-hästarsmaskinen.
Redan i basversionen av i20 facelift får man luftkonditionering med kylfunktion i handskfacket. Bra att ha varma sommardagar och något som många större och dyrare bilar inte kan imponera med. Aktiva nackskydd fram och antisladdsystem tillhör standardutrustningen på säkerhetssidan.
Priserna börjar på 124900 kronor. Vill du ha den snåla dieselmotorn får du hosta upp ytterligare 18000 kronor. Premiär hos din Hyundai-handlare helgen 6-7 oktober.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se