Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sverigepremiär för nya Kia ProCeed med pris från kvartsmiljonen

Kommande helg, fyra och en halv månad efter världspremiären, är det Sverigepremiär för nya Kia ProCeed.

Halvkombiversionen och kombiversionen av senaste generationen Ceed finns redan hos Kia-handlarna, det gör inte shooting brake-varianten ProCeed som hade världspremiär i Paris i september förra året. Men om bara några dagar ansluter den till sina syskon i bilhallarna, det vankas nämligen svensk premiär nu i helgen 2-3 februari.

Modellversionen bjuder på andra linjer som är tänkt att tilltala de bilköpare som hellre lägger kraft på det estetiska än det praktiska. Dock kommer ProCeed volymmässigt inte till korta allt för mycket jämfört med kombimodellen Ceed Sportswagon. I bagaget ryms 594 liter vilket endast är 31 liter mindre än i den ”rena kombin”, alltså inte mycket att orda om med tanke på den sluttande taklinjen baktill. Baksätet i fem millimeter längre ProCeed (jämfört med Ceed SW) fälls enligt 40/20/40-modellen.

LÄS MER: Allt om nya Kia ProCeed

När nya ProCeed erbjuds i Sverige gör den det med bland annat trötthetsvarnare, döda vinkeln-varnare, autobroms, Apple Carplay och förberedelse för Android Auto i standardutrustningen. Adaptiv farthållare som håller ett konstant avstånd till framförvarande fordon, det vill säga anpassar hastigheten, är standard i GT-versionen medan det finns bland extrautrustningen till GT Line.

Två motoralternativ finns att välja mellan, båda bensindrivna. Instegaren är en 1,4-liters turbomaskin med 140 hästkrafter och 242 newtonmeter och ”top of the line”-maskinen är en 1,6-liters turbomotor på 204 hästkrafter och 265 newtonmeter. Båda maskinerna erbjuds endast med sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

Förbrukningen uppges enligt NEDC till mellan 0,57 och 0,62 liter per mil vilket ger utsläppsvärden på mellan 130 och 142 gram per kilometer. Enligt WLTP är förbrukningen mellan 0,63 och 0,72 liter per mil och utsläppen på 143 till 163 gram per kilometer.

Priserna börjar på 249 900 kronor, ett pris som Kia benämner introduktionspris. Motsvarande prislapp för ProCeed GT börjar på 295 500 kronor.