Sverigepremiär för nya Kia Sorento – här är priserna

Kia har släppt en ny version av suven Sorento. Nytt utseende, mer utrymme och uppdaterad teknik. Med intressant utrustning börjar de svenska priserna på 397 900 kronor.

Är du sugen på utgående Kia Sorento är det nu du ska slå till. Om drygt två veckor är det Sverigepremiär för nya modellen vilket betyder att den som kom för fem år sedan säljs till rabatterade priser. Från 355 800 kronor kostar utgående Sorento i Special Edition-utförande med en massa utrustning.

Nya Sorento ser ny ut men är inte riktigt så ny som man kan tro. Den baseras på gamla versionens plattform men är kraftigt uppdaterad, bland annat är den förlängd och har åtta extra centimeter tillgodo mellan hjulaxlarna. Det ger nya Sorento bättre interiöra utrymmen, inte minst bagageutrymmet som numera rymmer 605 liter i stället för 515 när baksätesryggstödet är uppfällt. Fälls detta ryms 1 662 liter. Dessutom är Sorento sjusitsig. En femsitsig version finns också, då med något större bagageutrymme (660 liter). Denna femsitsiga version tas dock bara in som specialbeställning.

Efter vår provkörning förra månaden slog vi fast att, trots att modellen inte är helt nyutvecklad, är det mesta med den bättre än hos utgående modell. Hos Euro NCAP plockade nya Sorento dessutom full pott i krocktestet.

Nu har Kia Motors Sweden fastställt priserna för nya Sorento och man har bestämt sig för att bara plocka in dieselversionen 2,2 CRDi med 220 hästkrafter och 441 newtonmeter. Bensinmotorn på 2,4 liter och 188 hästkrafter kommer med andra ord inte att saluföras i Sverige.

Dieselmotorn är baserad på gamla 2,2 CRDi men har Euro 6-anpassats och fått tre extra hästkrafter. Förbrukningen ligger på mellan 0,69 och 0,77 liter per mil beroende på utrustning och val av växellåda (manuell eller automat).

Tre utrustningsnivåer erbjuds – Action, Business och Business Plus (Business+). Det är de två sistnämnda versionerna som kommer att stå för merparten av försäljningen då de innehåller bra mycket mer av framför allt komfortprylar, exempelvis xenon-ljus, navigation, elektriskt justerbar förarstol, klimatanläggning, automatlåda, nyckelfritt tändningslås och mycket annat.

Priserna för Business och Business Plus i sjusitsiga utföranden börjar på 397 900 respektive 444 900 kronor. I priset ingår bland annat sju års nybilsgaranti, 12 års rostskyddsgaranti och fem års lackgaranti. Serviceintervallet är var 3 000:e mil eller vartannat år, beroende vad som uppnås först.

Sverigepremiär är det hos Kia-försäljarna helgen 18-19 april.