Foto: Martin F Persson

Sverigepremiär för nya Subaru Impreza

Femte generationen av modellen Impreza är nu Sverigeaktuell. En till 80 procent ny bil som debuterade för över två år sedan i hemlandet Japan.

Modellnamnet Impreza kan faktiskt se som klassiskt. Debuten skedde 1992 då Subaru lanserade modellen som var snäppet mindre en Legacy och som formades till en rallyjärn för att ta sig an det nya WRC-reglementet.

Med tre konstruktörs- och förartitlar för Impreza blev Subaru inte bara synonymt med fyrhjulsdrift och boxermotorer utan även rallyframgångar.

Den 20 april är det dags för generation fem av Impreza att ta sig an de svenska saluhallarna och det med ett utgångspris på 214 900 kronor.

Foto: Martin F Persson

Bilen finns i två utföranden: Base och Active, där det förarassisterande sytemet EyeSight ingår redan i basutförandet tillsammans med saker som adaptiv farthållare och ett infotaimentsystem kompatibelt med Apple CarPlay och Android Auto. Nivån Active har dessutom 17-tumshjul, backkamera, LED-ljus med kurvfunktion och växelpaddlar med mera.

Nya Impreza bygger på Subarus plattform ”Subaru Global Platform”, en teknik som vi européer först fick bekanta oss med i modellen XV (vår provkörning kan du läsa kan du läsa här). Impreza debuterade hemma i Japan för över två år sedan och visades upp i Europa under Frankfurtsalongen 2017.

Nya Impreza, som till 80 procent består av nya delar, lanseras med två bensin-boxermotorer: en 1,6-liters med 114 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 150 newtonmeter samt en 156-hästare på två liter med max vridmoment på 196 newtonmeter.

Foto: Martin F Persson

Noterbart är att ovan nämna plattform är byggd för att passa olika drivkällor och det har tidigare läckt ut att Subaru överväger hybriddrift på kommande prestandamodellen WRX. Även säkerhet har varit i fokus med plattformen och på den fronten har man lyckats väl enligt resultat i tester utförda av EuroNCAP.

Utgående Impreza såldes i 81 exemplar i Sverige under 2017 och har i dag en marknadsandel på 0,03 procent.

Vill du veta mer om nya Subaru Impreza ska du inte missa Teknikens Värld nummer 9/2018 som kommer ut den 12 april där vi tar oss an bilen för en provkörning.