Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Scania Archive 1897 / Scania CV

Sveriges äldsta bil ska rulla igen

Sveriges första bil byggdes redan år 1897, men har stått still sedan dess. Nu ska bilen startas igen, för första gången på drygt 124 år, och köras av astronaut Christer Fuglesang.

I dag görs ett historiskt startförsök. Utanför Tekniska museet i Stockholm ska astronaut Christer Fuglesang köra en VABIS från 1897 som är känd som Sveriges äldsta bil. Experimentbilen som aldrig har körts några längre sträckor har stått i Tekniska museets samling sedan 1927 och har på senare år restaurerats med hjälp av Aros Motorveteraner i Västerås och nu bedöms den vara körklar.

– Att väcka liv i de här historiska föremålen ger en så mycket större upplevelse av teknikhistorien, säger Christian Stadius, chef för Tekniska museets samlingsavdelning. I stället för att stå tysta i en glasmonter kan vi nu uppleva ljudet, doften, stämningen och se maskineriet i rörelse. På det sättet förstår vi mycket bättre hur den tidens innovatörer engagerade sig för att med teknikens hjälp lösa sina stora utmaningar, precis som vi nu måste göra för att utveckla framtidens hållbara fordon. 

Foto: Scania VB

Målet för dagen är att den så kallade Åkvagnen ska rulla minst tio meter för egen maskin. En av de största utmaningarna med restaureringen har varit det komplicerade planetväxelsystemet och kylningen av motorn, det senare fick aldrig någon riktig lösning när ingenjören Gustaf Erikson Vagnsfabriks AB i Södertälje konstruerade bilen i slutet av 1800-talet.

Provkörningen startar kl 14:00 i dag den 1 juni utanför Tekniska museets entré.