Foto: Bilweb Auctions

Sveriges äldsta Volkswagen såld för 1,35 miljoner kronor

Nu är den såld, den unika Volkswagen Typ 1 från 1948 som är Sveriges och en av världens äldsta folkvagnar.

I skrivande stund pågår auktionen av den unika, svenska Volkswagen-samling som vi berättade om i går. Auktionens dragplåster var en Volkswagen Typ 1 tillverkad i december 1948 och som togs in till Sverige året därpå. Den var i så kallat tidigt exportutförande vilket innebär detaljer i krom som standard-bubblarna inte hade. Att den är så tidig innebär också att modellen har mer gemensamt med den bil som togs fram 1937/1938, enligt Adolf Hitlers vision ”billig folkbil till alla tyskar”, än med den som såldes under 1950-talet.

Foto: Bilweb Auctions

Nu är denna Sveriges äldsta Volkswagen, tillika en av världens äldsta bevarade Typ 1, såld. Den till originalskick restaurerade vagnen, som för ett par år sedan kördes till Paris och tillbaka utan problem och som du kan läsa mer om på auktionssidan, klubbades för 1350000 kronor, men andra ord närmare den högre värderingssumman och därmed över reservationspriset. Värderingsmannen placerade bilen till mellan 1,2 och 1,4 miljoner kronor.

Foto: Bilweb Auctions

Vi vet inte vem som lade det högsta budet, men i och med att denna unika samling och auktionen har rönt stor uppmärksamhet i utlandet, inte minst i Tyskland och i USA, kan vi misstänka att det är en utländsk köpare som blir ny ägare till bilen. Men vi kan alltid hoppas på att den blir kvar i Sverige, landet den kom till från början.

LÅNGLÄSNING: Historien om Volkswagen Typ1

Foto: Bilweb Auctions

I bilden ser du ett axplock av alla bilar som säljs under auktionen av vad som anses vara en av världens mest unika Volkswagen-samlingar. Klicka här för att se fler auktionsbilar.