Sveriges säkraste bil med marginal – Volvo XC90
Vartannat år listar försäkringsbolaget Folksam Sveriges säkraste bilar sett utifrån ett verkligt olycksperspektiv. I topp hittar vi gamla Volvo XC90, en bra bit före övriga.
Varje ojämn årgång sedan 1983 presenterar Folksam sin undersökning ”Hur säker är bilen?” som baseras på utfallet av verkliga olyckor. Årets utgåva visar att säkerhetsutvecklingen fortsätter och att bilarna blir allt tryggare att färdas i.
Enligt försäkringsbolagets statistik och analyser av verkliga incidenter har risken att invalidiseras vid en bilolycka halverats från perioden 1980-1985 till perioden 2010-2015 medan risken att dödas har minskat med mer än 80 procent.
Folksam spår att oddsen till ännu större del kommer att vara på människornas sida framöver.
– Bilarnas krocksäkerhet kommer att fortsatt öka som det ser ut. Men den största framtida säkerhetsvinsten kommer sannolikt med nyare effektiva säkerhetssystem som mildrar eller helt undviker krockar, som exempelvis autobroms, filbytesvarnare och autostyrning, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam, som inte verkar ha tagit del av vad några personer i kommentarsfältet på teknikensvarld.se anser om säkerhetssystemen som tar allt mer plats i dagens bilar.
I årets ”Hur säker är bilen?”-rapport ingår 292 bilmodeller. I topp, med god marginal, hamnade Volvo XC90 av första generation, det vill säga modellen som fanns mellan 2002 och 2015 och som 2003 fick full pott i Euro NCAP men som också krocktestats på senare år och då imponerat, inte minst i amerikanska IIHS tufft granskande krocktest. Den anses ha en säkerhetsnivå som ligger 61 procent över medelbilen i Sverige. Men den procentsatsen placerade sig XC90 betydligt före tvåorna på listan, Audi A4 och A5 2007-2016, Volvo V70 och S80 2007-2016 i kombination med Volvo S60 och V60 från 2007 och framåt, samt Volkswagen Passat 2008-2014. Denna kvartett av bilmodellserier klassas som 50 procent säkrare än medelbilen, men ändock en bra bit bakom XC90 vilket, med tanke på modellens ålder, är extra imponerande.
– Det som är intressant i årets granskning är att vinnaren visat sig ligga långt före andra modeller när det gäller säkerhet. Skillnaden ner till de bilar som kommer på andra plats är mycket större i år än det har varit tidigare år, säger Anders Kullgren.
I topplistan, med 42 procents högre säkerhet än medelbilen, placerade sig Volkswagen Golf och Jetta 2004-2008. Dessa båda är enda mindre modellerna som tar sig in i toppen som domineras av mellanklassbilar och större.
Lustigt nog klassas denna generation Golf av Folksam som säkrare än generationen efter (2008-2012). Detsamma gäller för Skoda Fabia, äldre generationen har något bättre betyg än sin efterträdare.
I botten av Folksams lista, det vill säga bilar som inte anses ha god säkerhet, eller till och med usel säkerhet, finns äldre småbilar som exempelvis Nissan Sunny 1984-1990 och Toyota Starlet 1985-1989, men även lite nyare småbilar så som Volkswagen Lupo 1999-2005, Suzuki Alto 99-08 och Kia Picanto 2005-2010.
– I dagsläget finns mer än 60 procent av bilmodellerna att tillgå med autobroms som standard eller tillval och glädjande nog ser vi att kunderna börjar efterfråga autobroms sett till försäljningssiffror. Autobroms är ett krav för att Folksam ska kunna rekommendera en bilmodell som ”Bra val”. I år får hela 109 bilmodeller ”Bra val”, säger Anders Kullgren.
Notera att Folksams statistik inte inkluderar de allra nyaste bilmodellerna – ännu. Nästa utgåva av listan kommer att inkludera fler av nyaste modellerna och då kan man misstänka att några bilar, flera av dem har imponerat i Euro NCAP:s allt hårdare krocktest, placerar sig bättre än gamla XC90. Konstigt vore väl annat.
I filmen nedan ser vi hur XC90 sent 2013 klarar IIHS tuffa frontalkrocktest med liten (25 %) överlappning utan problem. En nästan 15 år gammal konstruktion fixade det som många av dagens bilar misslyckades med. I USA omkommer årligen omkring 2 500 personer vid krock där endast en liten del av fronten överlappas av motstående objekt, exempelvis en mötande bil.
https://youtu.be/lPL0Vi_8fiI
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se