Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bugatti

Svindyra Bugatti La Voiture Noire redo för leverans

Två år efter första uppvisningen står den nu klar – Bugatti La Voiture Noire. 129 miljoner kronor går den loss på.

När den visades upp som ett delvis ”ihåligt” koncept på bilsalongen i Genève våren 2019 var det tydligt att Bugatti La Voiture Noire skulle bli världens dyraste (nyproducerade) bil. Elva miljoner euro, motsvarande 129,4 miljoner kronor, är en rejäl prislapp, men så är bilen också den enda i sitt slag. Inga andra Bugatti La Voiture Noire ska byggas än den du ser på bild här.

Dyrast är den dock inte, för det verkar nästan som att Rolls-Royce har haft för avsikt att knäcka Bugatti. För bara några dagar sedan presenterades Rolls-Royce Boat Tail som kostar drygt 233 miljoner kronor. Bugattin blir plötsligt en löjligt billig bil i och med en ett pris som är mer än 100 miljoner kronor lägre. Dock får man ta med i beräkningarna att 956 stycken nya Dacia Sandero Stepway kostar lika mycket som Bugattin, så billigt är det kanske ändå inte.

Sex ändrör, räcker det?
Sex ändrör, räcker det?
Sex ändrör, räcker det?
1 AV 4
Foto: Bugatti
2 AV 4
Foto: Bugatti
3 AV 4
Foto: Bugatti
4 AV 4
Sex ändrör, räcker det?
Foto: Bugatti

La Voiture Noire är franska och betyder ”den svarta bilen”, och svart är precis den färg som bilen är lackerad i. Svart, samma färg som förlagan Type 57 SC Atlantic ofta var målad i.
Likheterna med bilen den är en form av ”hommage” till är i övrigt ganska få, inte minst tekniskt då La Voiture Noire är baserad på Bugatti Chiron och dess åtta liter stora W16-motor som med fyra turboaggregat genererar 1 500 hästkrafter och toppfart på en bra bit över 400 km/h.

Bugatti Type 57 SC Atlantic.

65 000 arbetstimmar ska ha lagts på att göra La Voiture Noire till vad den är, med extra mycket kolfiber, 25 extra centimeter mellan hjulaxlarna och 45 extra centimeter totalt på längden.

Vem som är beställare och köpare av Bugatti La Voiture Noire är okänt, men det ryktades tidigare om att det var Ferdinand Piëch, Volkswagen-koncernens tidigare högsta höns och en erkänd Bugatti-entusiast med mycket pengar på fickan. Ferdinand Piëch gick dock bort under sensommaren 2019, så om var det han som beställde den får han tyvärr aldrig uppleva bilen från förarstolen.
Det har också sagts att det är Cristiano Ronaldo som har köpt bilen, men dessa uppgifter har ändrats över tid. Han äger sedan några år en Chiron och det har rapporterats att han utökat sitt Bugatti-ägande med en Centodieci, en betydligt billigare modell än La Voiture Noire, bara knappt 90 miljoner kronor.