Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080708-gordon-murray-t25
080708-gordon-murray-t25
080708-gordon-murray-t25
080708-gordon-murray-t25

T25 ska revolutionera trafiken

Gordon Murray anses vara en av de mest framstående bilbyggarna i modern tid. Hjärnan bakom Mclaren F1 och Caparo T1 är nu i full gång med ett nytt projekt som ska revolutionera biltrafiken.

Gordon Murray står bakom några av de mest extrema gatubilarna i modern tid. Mclaren F1 var den i särklass snabbaste gatbilen i serietillverkning när den lanserades. Den något nyare Caparo T1 har inte fått samma legendstatus men behöver heller inte skämmas för sig. När Gordon Murray nu ger sig i kast med ett nytt projekt är det precis lika extremt som de tidigare. Fast helt tvärtom.

T25 är en bil som presenteras som en revolutionerande transportlösning för storstäder. Konstruktionen ska bygga på betydligt färre delar än vad som normalt är fallet. Därmed ska tillverkningen gå snabbare samtidigt som bilen blir lättare och billigare. Gordon Murray uppskattar att tillverkningskostnaden för T25 blir mindre än en fjärdedel än för en traditionell konstruktion i samma storlek. Han säger till brittiska Autocar att den nya konstruktionen inte bara handlar om att spara lite vikt. Han beskriver T25 som den största revolutionen inom bilindustrin på 100 år.

Kanske har Gordon Murray visst fog för sitt modiga uttalande. Bara genom att titta på skissen och bilderna går det att se att T25 är något helt nytt. Med låg vikt och ett extremt kompakt format hoppas Gordon Murray att T25 ska bli den ultimata storstadsbilen. Och nog är den liten alltid. Tjänstevikten uppges hamna någonstans mellan 800-1 000 kilo. Några exakta yttermått finns inte tillgängliga, men enligt Gordon Murray ska två stycken T25 kunna köras i en fil. På bilderna kan vi även se att parkeringsmöjligheterna blir utöver det vanliga. T25 får till och med en Smart Fortwo att se stor ut. Men trots den låga vikten och det kompakta formatet ska T25 inte förvandlas till en dödsfälla om olyckan är framme. Gordon Murray är övertygad om att bilen får minst fyra stjärnor i Euro NCAP:s tester. Därtill ska den ha koldioxidutsläpp som är långt bättre än de närmsta konkurrenterna. Enligt vad Autocar erfar får T25 utsläppssiffror som är mindre än hälften av genomsnittet för Storbritanniens bilpark.

T25 har nu kommit halvvägs in i sitt 24 månader långa utvecklingsskede. Vi kan alltså vänta oss att få se de första prototyperna om ungefär ett år. Därefter dröjer det förmodligen ytterligare ett eller två år innan första produktionsbilarna kan nå marknaden. Gordon Murray har främst haft Europa och Japan i åtanke när han har arbetat med bilen. Prislappen ska bli lika attraktiv som formatet – inte mer än 60 000 kronor.