Foto: Glenn Lindberg, DB Autozug

Ta tåget på bilsemestern

Du åker genom hela Tyskland på natten och kommer ändå fram utvilad. Det är inte trolleri, det är biltåg!

På senare år har jag blivit en stor vän av biltåg. Man sparar en semesterdag och man får en kickstart på semestern när man på morgonen kör av biltåget i mellan- eller sydeuropa. Bokar man tidigt så kan det till och med bli billigare än att betala bränslet till bilen. 

Att använda biltågen är enkelt. Man bokar biljetterna på de tyska järnvägarnas svenskspråkiga biltågssajt. Vill du hellre tala med en ”levande” kundtjänst så går det också bra, men de talar bara engelska och tyska. Svenska resebyråer kan självklart också boka biljetterna åt dig. 

Sedan är det bara att köra ned till någon av påkörningsstationerna, för södergående trafik vanligtvis Hamburg eller Berlin. Bilarna börjar köras ombord på de speciella bilvagnarna 90 minuter innan tågets avgångstid. Påkörningen brukar ske på rangerbangården, en bit bort från stationsbyggnaden. Sedan går man till fots tillbaka till den vanliga stationen där sovvagnarna väntar vid perrongen. När man kliver ombord är kupéerna inte bäddade utan man sitter upp till fem personer i varje kupé i vanliga tågsoffor. Dessa kupéer kallas ”couchette couch”. Vill man vara för sig själv kan man boka sovkupéer, så kallade ”sleeper cars”. Det finns alltifrån familjekupéer för fem till lyxkupéer med egen dusch och wc.

I liggvagnarna kommer man själv överens med sina kupégrannar när man ska bädda om kupén till liggvagn. Normalt sker det vid elvatiden på kvällen.

På britsarna ligger påslakan och kudde och filt. De rutinerade byter oblygt om till pyjamas, men vanligare är att man bara lättar på klädseln en aning. Män och kvinnor sover blandat i de billigare liggvagnarna.

Insomnande kan vara ett besvärligt kapitel. Personligen har jag lätt för att vaggas till sömns av tågets rörelser, men vaknar däremot så snart tåget står still på en station. 

På morgonen serverar konduktören frukost.

Vad kostar då härligheten? Biljetter för en familj kan kosta 4 000–5 000 kronor, inklusive bil. Barn upp till 14 år reser till halva priset. En singelbiljett kan kosta 1 000–2 000 kronor. Det kan verka dyrt, men tänk på att du sparar 1 500 kronor i bränsle, 2 000 kronor i hotellkostnad samt vinner en resdag. Därför är biltågen populära under sportloven när tiden är knapp. Motorcyklister har också upptäckt hur skönt det är att slippa transporten genom Tyskland. På Deutsche Bahns biltågssajt finns det dessutom oftast specialerbjudanden. Riktigt billigt kan det bli om man kan boka i god tid och välja en udda avgångstid. Man kan få med sig bilen till alperna för 900 kronor, betydligt mindre än vad det hade kostat att tanka bilen.

Fullständiga priser och tidtabeller finns på www.dbautozug.de. Just nu har DB Autozug sommarspecialpriser som gör det extra lönsamt att låta bilen vila på tåget söderut.

Praktiska tips

När man bokar biljetten får man välja position för sovbritsen. Med det följer också en viss sittplats. Om tåget går tidigt på kvällen kan det vara trevligt med en fönsterplats. På de tåg jag åkt är översta britserna kopplade till fönsterplatserna.

Ta med en liten packning från bilen. Det finns nästan ingen plats alls för bagage i kupén.

Använd tiden efter det att du har kört på bilen till att köpa lite tilltugg på resan. Alla tåg har inte restaurangvagn. Det enda som erbjuds är ofta bara några drycker som konduktören säljer. 

 

Biltågskartan

Från Hamburg/Berlin Narbonne, Lörrach, Alessandria, München, Innsbruck, Bolzano (Bozen), Verona, Trieste.

Prisexempel: Exemplen avser listpriser. Icke avbokningsbara specialbiljetter kostar betydligt mindre. Säsongsvariationerna är stora. För fullständig prislista, se www.dbautozug.de.

Hamburg – Lörrach 81 mil

Lörrach, en stad alldeles nära gränsen till Schweiz, ligger bra till om man planerar en semester i Schweiz eller i Alsace i Frankrike. Perfekt start på vintersportveckan.

Pris: 439 euro för 2 vuxna och 2 barn i sommarsäsong.

Hamburg – München 78 mil

Täta avgångar, flera per dag, gör det lätt att hitta plats på biltågen till München. Bra start även vintertid för den som åker skidor i alperna.

Pris: 429 euro för 2 vuxna och två barn i sommarsäsong.

Hamburg – Bolzano 106 mil

Om man ska till Italien är Bolzano en bra avstigningsstation. Du slipper tre timmar bilresa enkel väg jämfört med att ta bilen till eller från München. 

Pris: 539 euro för 2 vuxna och 2 barn i sommarsäsong.

Berlin – Innsbruck 75 mil

Alpsemester utan tyska motorvägar. Det är möjligt med autozug. Perfekt för motorcykelföraren som har tröttnat på motorvägsmonotonin.

Pris: 439 euro för 2 vuxna och 2 barn. 

Pris: 249 euro MC + 1 person

Hamburg – Alessandria 120 mil

En av de längre tågresorna är rutten till Alessandria några mil inåt landet från Genua. Perfekt när semestern bär iväg till franska och italienska rivieran.

Pris: 649 euro för 2 vuxna och 2 barn i sommarsäsong.

Hamburg – Trieste 130 mil

Trieste är en bra utgångspunkt för Kroatien-semestern.

Pris: 639 euro för 2 vuxna och 2 barn i sommarsäsong.

Hamburg – Narbonne 157 mil

Narbonne-tåget tar lång tid och kostar en rejäl slant men är ett alternativ för den som vill minimera bilkörningen på väg till Spanien.

Pris: 759 euro för 2 vuxna och 2 barn i sommarsäsong.