Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091222-kontrollmärke-bort
091222-kontrollmärke-bort
091222-kontrollmärke-bort
091222-kontrollmärke-bort

Tack och farväl, kontrollmärket!

Nu blir de svenska registreringsskyltarna en aning dystrare. I mer än tre årtionden har kontrollmärket satt färg på skyltarna men från årsskiftet fyller de inte längre någon funktion.

 Den 1 januari 2010 blir kontrollmärket, eller skattemärket som även kallas, funktionslöst. Efter vissa protester och varningar för ökat skattefusk bestämde regeringen i höstas att kontrollmärket ska avskaffas vid årsskiftet. Avskaffandet ska underlätta för fordonsägare samtidigt som kostnader för administration minskar för staten. Men den främsta anledningen är att vägtrafikregistret numera finns tillgängligt dygnet runt. Polisen kan därmed göra fordonskontroller direkt mot registret.

Den som tycker om att ha det färgladda klistermärket på sin nummerskylt får ha det kvar, men det fyller inte längre någon funktion. De sista märkena skickades ut den 18 december. Den som betalade sin fordonsskatt efter den 17 december kommer inte att få något kontrollmärke. Vid avställning av ett fordon som inte används kommer det inte att behövas någon skrapkod från kontrollmärket, behörighetskoden från registreringsbeviset eller e-legitimation räcker för att ställa av eller på fordonet.

I 35 år har svenska bilägare fått tvätta sina registreringsskyltar för att få dit det nya kontrollmärket. Fram till 1974 användes två kontrollmärken – det ena ett runt märke som visade att skatten var betald och som sattes i kupén, det andra visade att bilen var godkänd vid besiktningen och sattes på en av sidorutorna. Sedan 1979 har färgerna gult, rött, grönt och blått använts efter ett rullande schema. Nyanserna har varierat något från år till år. Före 1979 hade även färgerna orange och lila använts för åren 1976 och 1978. I enlighet med det rullande schemat blev det sista kontrollmärket som skickades ut blått. Efter drygt tre decennier som färgglatt inslag på nummerskylten går det ur tiden.

Läs mer