Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tänk på att ditt ekipages tyngdpunkt förflyttas uppåt när du kör med fullastad takbox på bilen.Tänk på att ditt ekipages tyngdpunkt förflyttas uppåt när du kör med fullastad takbox på bilen.Tänk på att ditt ekipages tyngdpunkt förflyttas uppåt när du kör med fullastad takbox på bilen.
1 AV 2
Bra tips inför bilresan med familjen – takbox och lasta rätt
2 AV 2
Tänk på att ditt ekipages tyngdpunkt förflyttas uppåt när du kör med fullastad takbox på bilen.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Takbox på bilen – tänk på detta

I sportlovstider kör extra många bilar runt med takbox monterad på taket. När extra lastutrymme placeras ovanpå bilen finns det en hel del att hålla koll på, därför ger vi här tips på hur du ska tänka – både praktiskt och säkerhetsmässigt.

Det är bekvämt med takbox när bagageutrymmet inte räcker till. Antingen slänger man upp skidorna i lådan på taket eller så väljer man att placera lite packning som man annars inte skulle få med sig på resan. Men tänk på, så långt det är möjligt, att lasta de lättaste grejerna i boxen medan de tyngre sakerna får åka med i bagageutrymmet och då placerade så långt ned mot lastgolvet som möjligt. Man strävar alltid efter att ha så låg tyngdpunkt på bilen, ju högre den är desto ”svajigare” riskerar det att bli, inte minst om föraren skulle behöva väja.
Dessutom finns det viktbegränsningar att ta hänsyn till, en bil får nämligen inte lasta hur mycket som helst på taket utan du måste ta reda på vad maxvikten är för just din bil. Men du kan inte lasta på maxvikten i form av packning, du måste dra ifrån den vikt som själva takboxen och eventuella takräcken utgör. Utöver det måste du också följa takboxens och takräckenas maxvikt. Har du exempelvis en bil som får lasta 100 kilo på taket och monterar en takbox som väger 24 kilo samt takräcken som väger sex kilo så får du ”bara” lasta 70 kilo i boxen (om den tillåter maxvikt på minst 70 kilo). Det vill säga 100 minus 24 minus 6 kilo.

När du väl har fyllt din takbox gäller det att surra fast grejerna som är i den. Du vill knappast att de flyger runt och kanske skadas eller att boxen tar skada, men framför allt vill du inte att rörliga grejer påverkar bilens köregenskaper. Det är nämligen fullt möjligt.

I de båda filmerna ovan berättar Linus Pröjtz lite mer om hur du ska tänka med takbox och last. Har du ännu inte en takbox men är ute efter en så bör du ta del av vårt stora takboxtest här. Och förbereder du dig inför sportlovsresan tycker vi att du ska göra det på bästa sätt för både dig, dina medpassagerare samt din bil, och det gör du genom att ta del av vår sportlovsguide.

Stöldrisk och förbrukning

När du har kommit hem är det av flera skäl en god idé att inte låta takboxen vara kvar på taket. Först och främst utgör den ett luftmotstånd som ökar din bils förbrukning oavsett om du kör på bensin, diesel, gas eller el. Visst går det i vissa fall att minska förbrukningen genom att vända på takboxen, men det är långt ifrån optimalt alla gånger.
Det andra stora skälet till att takboxen bör demonteras när den inte brukas är stöldrisken. Många takboxar stjäls i Sverige och ofta är det ligor som agerar i ett visst bostadsområde under en natt eller två. Då kan det försvinna många boxar på kort tid.
Tullen har lyckats stoppa några stulna takboxar som varit på väg att lämna landet på väg till Baltikum, men sannolikt slinker de flesta igenom obemärkt.
Om du inte har möjlighet att demontera din takbox för stunden så se till att du inte har kvar grejer i den.