Taklös Toyota GT 86 på väg

Att utveckla en cabrioletversion av Toyotas sportcoupé GT 86 får väl ses som en naturlig utveckling. Det är också vad som är pågår just nu, bekräftar en Toyota-ingenjör enligt en tysk rapport.

Toyotas sportcoupé GT 86, som är första steget mot ett mer sportigt och ungdomligt Toyota (och vars namn refererar till klassiska drifing-bilen Corolla AE86), visades på bilsalongen i Tokyo i höstas. Nu verkar det som att Toyota är i färd med att utöka modellutbudet i GT 86-serien med en cabrioletmodell.

Det är i ett uttalande till tyska media som chefsingenjören för modellens utveckling, Tetsuya Tada, ska ha bekräftat att modellens grund redan från början var anpassad för att en cabrioletmodell skulle vara enkel att åstadkomma. Enligt vad flera olika källor hävdar så är detta i princip ett bekräftande av att cabrioletmodellen, som det ryktats löst om sedan tidigare, är på väg.

Då modellen är ett samarbete mellan Toyota och Subaru, lär vi också komma att få se systerbilen Subaru BRZ i cabrioletutförande så småningom. Under huven lär det fortfarande vara samma 200-hästars boxerfyra som i coupéerna som huserar, men frågan är om en tung cabrioletkonstruktion kan inverka negativt på viktfördelningen mellan fram- och bakaxel, som nu är 53/47 i procent räknat.

Inget har sagts om när GT 86/BRZ Cabriolet kan förväntas dyka upp, men med tanke på att utvecklingsarbetet redan lär vara långt framskridet så kan vi nog vänta oss modellen inom en inte alltför avlägsen framtid. Om den kommer till oss i kalla Sverige återstår också att se, senaste gången Toyota gjorde en cabriolet av en sportcoupé, Celica Cabriolet, såldes modellen inte hos oss.