Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
För två år sedan fick vi se konceptbilen SMV (har inget med klassiska husvagnen att göra) i Shanghai. Produktionsbilen skiljer sig inte mycket från konceptet.För två år sedan fick vi se konceptbilen SMV (har inget med klassiska husvagnen att göra) i Shanghai. Produktionsbilen skiljer sig inte mycket från konceptet.För två år sedan fick vi se konceptbilen SMV (har inget med klassiska husvagnen att göra) i Shanghai. Produktionsbilen skiljer sig inte mycket från konceptet.
För två år sedan fick vi se konceptbilen SMV (har inget med klassiska husvagnen att göra) i Shanghai. Produktionsbilen skiljer sig inte mycket från konceptet. Foto: Volkswagen

Talagon – ny jättesuv från Volkswagen

Touareg, Teramont, Talagon – stor, större, störst. Drygt 515 centimeter mäter nya suven som bara erbjuds med bensinmotorer, helt utan elektriskt assistans.

MISSA INTE: Första stora testet med Volkswagen ID.4

På svenska vägar upplevs Volkswagen Touareg som en stor suv, men med sina 487,8 centimeter på längden är den ”liten” när den ställs bredvid storebror Atlas (heter Teramont i Kina). Ännu mindre känns Touareg när den nu får sällskap av ännu en storebror, en ännu större suv vid namn Talagon. Nya modellen presenteras på bilsalongen i Shanghai.

Volkswagen Talagon är hela 515,2 centimeter lång, hela 27,4 centimeter längre än Touareg och 11,3 centimeter längre än Atlas. Med det måttet är Talagon till och med millimetern längre än BMW X7, däremot 5,5 centimeter kortare än Mercedes GLS. Förresten, du har väl inte missat vårt jättetest mellan just BMW X7 och Mercedes GLS?

1 AV 4
Foto: Volkswagen
2 AV 4
Foto: Volkswagen
3 AV 4
Foto: Volkswagen
4 AV 4
Foto: Volkswagen

Talagon har ett axelavstånd på 298 centimeter, varken en millimeter mer eller mindre. Siffran är densamma som hos Atlas. De båda modellerna är nämligen byggda på samma grund, en grund som utgörs av den väl använda MQB-plattformen som i olika storlekar underbygger allt från lilla Polo till Talagon. 1,1 meter på längden skiljer det mellan nämnda modeller.

På bredden är Talagon 200,2 centimeter och på höjden 179,5 centimeter. Den överträffar därmed sina småsyskon med några centimeter på alla ledder.

1 AV 7
Foto: Volkswagen
2 AV 7
Foto: Volkswagen
3 AV 7
Foto: Volkswagen
4 AV 7
Foto: Volkswagen
5 AV 7
Foto: Volkswagen
6 AV 7
Foto: Volkswagen
7 AV 7
Foto: Volkswagen

Föraren och de upp till sex passagerarna kan ta sig fram med hjälp av antingen en 2,0-liters bensinmotor på 186 hästkrafter som driver framhjulen, en motor av samma typ men med 220 hästkrafter och fyrhjulsdrift eller en VR6-bensinare på 2,5 liter som ger 299 hästkrafter till alla fyra hjul. Samtliga maskiner är sammankopplade med sjuväxlade DSG-dubbelkopplingslådor.

1 AV 3
Foto: Volkswagen
2 AV 3
Foto: Volkswagen
3 AV 3
Foto: Volkswagen

I sommar är det premiär för Talagon på den kinesiska marknaden där den byggs i ett joint venture-projekt mellan Volkswagen och statligt ägda FAW. Om den hittar utanför kinesiska gränserna är högst osäkert, men om den gör det så räkna inte med någon europeisk lansering. Ryssland (som förvisso delvis ligger i Europa) och USA skulle kunna vara två marknader som är aktuella.