Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Natalja Petuhova / Shutterstock

Tänd bakljusen – det här gäller!

Nu närmar sig höstmörkret och med det blir det viktigt att ha koll på att bilens bakljus är tända. Att köra med släckta bakljus kan ge böter upp till 3 000 kronor.

Bilister som inte har koll på sina bilars belysning är ett återkommande gissel när hösten närmar sig och dygnets mörka timmar blir fler. Riksförbundet M Sverige gjorde i fjol en undersökning där man observerade 24 000 bilar, varav 21 procent hade bakljusen släckta i dagsljus. Vid skymning eller mörker vad andelen fem procent.

– Anta inte att bakljusen är tända. Så fort det till exempel har börjat regna måste ljuset ofta ändras manuellt. I många vanliga bilmodeller reagerar bilens automatiska sensor bara vid ordentligt mörker, som i en tunnel, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Så här får det inte se ut. Om det är kraftigt regn, dimma eller snöfall ska lamporna vara tända. Även vid dagsljus. Kontrollera att bilens Auto-läge fungerar eller vrid ljusreglaget till halvljusläget. Foto: Mattias Rabe / Expressen Lifestyle

Den absoluta merparten av moderna bilar har dock välfungerande ljussensorer som slår på halvljuset när det skymmer. Att bilarna ändå åker runt med endast DRL-belysning (Daytime Running Lamps) framåt och släckta ljus bakåt beror sannolikt på att föraren har vridit om ljusreglaget till 0.

– Den som är det minsta osäker ska självklart lägga ett par minuter på att sätta sig in i hur lamporna på den egna bilen fungerar. Sen kan man förstås ha som vana att alltid köra med belysningen i ett läge där bakljusen är tända, säger Carl-Erik Stjernvall.

LÄS MER: 11 irriterande beteenden i trafiken 

Att köra med endast DRL-ljus framåt och släckta bakljus är inte olagligt så länge dagsljus råder. Detta enligt en drygt tio år gammal EU-regler som kom till för att spara el och i förlängningen bränsle. Dagens moderna LED-bakljus drar dock betydligt mindre energi än forna tiders glödlampor, och DRL-reglerna har fått mycket kritik.

Reglerna säger att lampor baktill inte behöver vara tända dagtid. Men att den som kör en sådan bil, måste försäkra sig om att både halvljuset och lyktor baktill tänds vid mörker, gryning, skymning, eller när vädret är dåligt (till exempel i regn, dimma, snöfall). Att köra med släckta baklyktor i dessa omständigheter kan ge böter om upp till 3 000 kronor.