Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tänk dig för innan du kör ut på isen – annars kan det gå så här illa!

En stor sjö belagd med is... visst kan man bli sugen på att gena för att spara några minuter. Men det gäller att ha stenkoll på vad man ger sig ut på, annars förvandlas turen snabb till ett besök i plurret.

https://youtu.be/sdf7UNQVfvg

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I filmen, som spelades in vid en sjö i Wisconsin för ett par dagar sedan, får vi se en pickup med släp som kör på sjöisen. Mannen som håller i kameran mumlar något om att han är glad över att inte befinna sig i en bil på sjön. Sekunden efter brakar ekipaget genom isen.

Föraren av bilen tog sig snabbt ur bilen och klarade därmed livhanken, det gjorde däremot varken pickupen eller släpvagnen.

Tydligen hade föraren fått ”klartecken” från en snöskoterförare som hade sagt att isen håller. Om personen med snöskotern refererade till sitt fordons vikt eller syftade på tyngre ekipage framgår dock inte, oavsett vilket var det ett olämpligt klartecken.

Enligt uppgift har det varit kallt i Wisconsin en längre period men den senaste veckan har termometerns kvicksilver legat flera grader över nollan. Isen har med andra ord hunnit tappat en hel del av sin bärighet.

Ska du ut och köra på isen så tänk dig alltid för, gärna en eller ett par gånger extra. Och det gäller inte bara dig som ska köra bil eller andra tyngre fordon på isen, även en snöskoter eller liknande kan braka igenom när man minst anar det.

Förlita dig inte på att någon förbipasserande säger att isen håller, kör inte med låsta dörrar och ha gärna fönstren vidöppna. På så vis har du större möjlighet att snabbt och enkelt ta dig ut ur bilen om olyckan skulle vara framme.