Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080728-tata-nano-fiat
080728-tata-nano-fiat
080728-tata-nano-fiat
080728-tata-nano-fiat

Tata Nano blir Fiat Nano i Europa

Italienska Fiat och indiska Tata Motors har redan vissa band mellan sig. Dessa band kan komma att stärkas då det kan bli Fiat som får sätta sitt märke på lilla Nano när det blir dags för lansering utanför den indiska marknaden.

Världens billigaste bil – Tata Nano – förväntas bli en av världens mest sålda bilar. I avsaknad av nydanande teknik är det främst ett extremt lågt pris som ska locka köpare. Det här kan vara ett recept som leder till stor framgång i bilens hemland Indien. Ända sedan bilen presenterades i början av året har det dock stått klart att Tata ska försöka sig på att sälja bilen även i Europa. Här kan det uppstå problem för Tata. Det faktum att Europa än så länge har det i allmänhet bättre ekonomiskt sätt gör att många av oss har råd att inte utsätta sig för de uppenbara säkerhetsbrister som följer med Tata Nano. Tatas lösning på detta problem blir med all sannolikhet att sälja Nano under annan flagg i Europa. Nu verkar det vara bestämt att det blir Fiat som ska sälja Nano i Europa.

Tata och Fiat har redan i dagsläget vissa förbindelser, främst vad det gäller yrkesfordon. Nu rapporteras det att förbindelserna ska utvidgas till att även omfatta personbilar. Inom ett par år ska Nano säljas i Europa, om än i en lätt uppgraderad och dyrare version. För att bilen ska vara gångbar i Europa krävs mer säkerhetsutrustning och till viss del även komfortutrustning. För märkesstatusen är det tänkt att Fiat ska stå. Tata är som bekant ingen stor spelare på västvärldens bilmarknad och har därför ganska ont om återförsäljare och serviceverkstäder i dessa trakter. Fiat däremot, är väl ansett framförallt i södra Europa och kan med Nano få en riktig storsäljare. Vi har tidigare berättat att Fiat har planer på att utveckla en egen ny lågprisbil. Det har talats om en ny så kallad världsbil med den klassiska Fiat-beteckningen Uno. Hur dessa planer förhåller sig till Nano-uppgifterna är ännu oklart. Vad som däremot står allt mer klart är att Fiat lanserar någon typ av billig och enkel bil inom de närmaste åren.

Läs mer