Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080823-tata-nano-sen080823-tata-nano-sen080823-tata-nano-sen
080823-tata-nano-sen

Tata Nano kan försenas på grund av våldsamheter

Världens billigaste bil – Tata Nano – är tänkt att börja produceras i oktober. Dessa planer kan nu gå om intet i och med de våldsamma protester som äger rum i samband med Tata Motors fabriksbygge.

Anledningen till de våldsamma protesterna mot Tata Motors byggande av en fabrik där världens billigaste bil, Nano, ska byggas är placering av anläggningen. 2,2-miljarderkronorsfabriken byggs på bördig åkermark som är viktig för lokalbefolkningen, vilket fått folket i området att gå i taket med våldsamma protester som följd.

Protesterna satte fart redan i början av året då Indiens högsta domstol krävde ett svar från Tata Motors och den indiska delstaten Västbengalen till varför de väljer att föra upp en fabrik på bördigt jordbruksområde. Trots begäran och protesterna fortsatte byggandet av fabriken och många bönder i området tvångsförflyttades.

Nu har våldet trappats upp så till den milda grad att Tata Motors börjar bli oroliga och numera funderar på att helt ge upp området.

Tata-chefen Ratan Tata berättade för Automotive News att anledningen till den plötsliga helomvändningen är för att skydda sina anställda, utrustningen och övriga investeringar.

– Om någon har fått för sig att vi inte flyttar på grund av våra stora investeringar på 2,2 miljarder kronor så tror de fel. Vi skulle flytta för att skydda vårt folk, berättade Tata-chefen vidare.

Tata Motors har ingen annan plan i dagsläget vilket innebär att det kan bli stora förseningar för lanseringen av världens billigaste bil. Kanske läge för någon annan biltillverkare att hinna först ut med en annan superbillig bil? Flera tillverkare har motsvarigheter på gång.

Bilen på bilden ovan är deluxe-modellen av Tata Nano.

Läs mer