Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090305-tata-nano-europa
090305-tata-nano-europa
090305-tata-nano-europa
090305-tata-nano-europa Foto: Teknikens Värld

Tata Nano kommer till Europa nästa år

Nu kommer världens billigaste bil till Europa. På Genèvesalongen visar Tata Motors Europaversionen av Nano som ska lanseras i Europa nästa år. Den får sällskap av de nya modellerna Prima och Indica Vista EV.

Tata Nano har väckt stort rabalder sedan den presenterades som världens billigaste bil. i slutet av mars ska den äntligen börja säljas på hemmamarknaden i Indien. Nu bekräftas dock ryktena om att Tata Nano även ska säljas i Europa. På mässgolvet i Genève visas Tata Nano Europa . Som namnet blygsamt antyder så är det en Nano anpassad för den europeiska marknaden. Lite längre, lite bredare, lite säkrare och lite mer utrustning – vips, så är Nano färdig för Europa.

I Indien väntas Nano säljas för omkring 18 000 kronor, vilket med råge gör den till världens billigaste bil. Den prislappen lär dock inte gälla i Europa. För att Nano överhuvudtaget ska få säljas i Europa har Tata tvingats uppgradera Nano en hel del, vilket bör lägga på ett antal tusenlappar på priset. Förutom de yttre förändringarna, som får Nano att se mer europeisk ut, är den största förändringen de nya måtten. Original-Nanon är 3,1 meter lång, 1,5 meter bred och 1,6 meter hög. Nano Europa har lagt på sig lite och är 3,29 meter lång och 1,58 meter bred. Axelavståndet har växt till 2,28 meter. De större måtten ska ge bättre köregenskaper, större innerutrymmen och inte minst högre säkerhet. Uppgraderingarna har även letat sig ned i motorrummet. Den lilla tvåcylindriga historian i original-Nanon har bytts mot en större och starkare trecylindrig bensinmotor som är kopplad till en femväxlad automatlåda. Enligt Tata ska Nano Europa släppa ut mindre än 100 gram koldioxid per kilometer. Exklusivt för Nano Europa är även lyxutrustning som ABS, ESP, Airbags, elektrisk servostyrning och en kaross helt och hållet i metall. Inredningen i kupén ska även den hålla europeisk standard, nästan i alla fall.

Nano Europa behöver inte göra resan från Indien till Europa ensam. Som medresenärer får den Prima och Indica Vista EV. Prima är än så länge bara ett koncept men ska om några år förvandlas till en produktionsfärdig sedanmodell som är specialsydd för den europeiska marknaden. Prima-konceptet har en hjulbas på 2,7 meter och är designat av italienska Pininfarina. Prima ska byggas i Indien och skeppas till Europa med början 2011-2012.

Indica Vista EV är en elbil med plats för fyra. Systemet lagrar kraft i super polymer lithiumjonbatterier som enligt Tata ska vara överlägsna vanliga batterier. Räckvidden uppges hamna på 200 kilometer och accelerationen från 0-60 km/h klaras på under tio sekunder. Indica Vista EV ska inom de närmaste åren börja tillverkas i Norge av Miljo Grenland/Innovasjon, som till 70 procent ägs av Tata Motors.

Läs mer