Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110307-tata-pixel110307-tata-pixel110307-tata-pixel
110307-tata-pixel

Tata Pixel – stadsbilen som vänder på en femkrona

Även indiska Tata ställer ut på Genèvesalongen. Indiernas stora nyhet är konceptbilen Pixel som är en vision av framtidens stadsbil. Designen är snygg och dörrarna flaxar uppåt men bilens stora partytrick sitter i hjulen.

Så här tänker sig Tata att en liten bil avsedd för europeiska storstäder skulle kunna se ut. Konceptbilen Tata pixel står just nu utställd i Genève där den flaxar högt med sina stora dörrar. Under skalet gömmer sig teknik från billiga Nano men Pixel är utrustad med några finesser som gör den klart mer intressant än sitt lågbudgetsyskon.

Tata vill visa att de hänger med i dagens tidevarv och har utrustat Pixel med ett infotainmentsystem kallat ”My Tata Connect”. Det är tänkt att föraren ska ha en iPad eller iPhone som ska användas för att styra de flesta av bilens funktioner. Man ska till exempel kunna trycka på skärmen för att låsa upp bilen och öppna dörrarna och sedan docka iPaden/iPhonen i bilens instrumentpanel där den börjar fungera som informationsdisplay.

Pixels riktiga shownummer är en funktion Tata kallar ”Zero Turn”. Pixel är utrustad med ett system som vid trånga parkeringsmanövrar låter det ena bakhjulet rotera framåt medan det andra roterar bakåt. Samtidigt kan föraren vrida framhjulen så att de står helt på tvären. Som vi kan se i filmklippet nedan blir Pixel extremt smidig och lättparkerad, Tata uppger att vändradien är endast 2,6 meter. Pixel borde inte heller bli alltför tråkig att köra på kurviga vägar, längst bak i bilen sitter en trecylindrig 1,2-liters dieselmotor som inte ska behöva mer än 0,34 l/mil. Koldioxidutsläppen anges till 89 g/km.

Läs mer

Tata Nano – billigare blir det inte

https://youtu.be/ncZVRulhqpg?height=347&width=575