Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080730-tata-daimler080730-tata-daimler080730-tata-daimler
080730-tata-daimler

Tata ska ge nytt liv åt Daimler

Mindre uppmärksammat i affären mellan Tata och Ford är att utöver Jaguar och Land Rover, följde även det klassiska märket Daimler med på köpet. Nu ska Tata ge Daimler ny livskraft och göra märket till en konkurrent till Rolls-Royce och Bentley.

När Tata Motors köpte Jaguar och Land Rover av Ford förra månaden var det nog få som överhuvudtaget tänkte på att det gamla och trötta, men stolta brittiska märket Daimler följde med på köpet. Framöver är det dock tänkt att allmänheten ska bli varse om vem det är som äger Daimler. Ratan Tata, högste chef för indiska Tata Motors som köpte merparten av Fords premiummärken för 2,3 miljarder dollar, låter nu meddela att hans avsikt är att återuppliva Daimler.

Tata har öronmärkt omkring 12 miljarder kronor för att utveckla nya modeller för de nyköpta brittiska märkena. Land Rover ska fortsätta på den inslagna linjen med exklusiva och mycket terrängdugliga suvar, medan Jaguar ska bli både dyrare och bättre. Nya XF har inneburit något av en nystart för Jaguar, inte minst försäljningsmässigt. Att Ratan Tata flera gånger har uttryckt sin önskan att utveckla en ny lätt sportbil med namnet F-Type, är ytterligare ett bevis på att Jaguar är på gång. Kvar återstår Daimler. Med Daimler ser Tata en möjlighet att slå sig in i det exklusiva segment som i dagsläget utgörs av Rolls-Royce och Bentley. Tata vill bygga bilar främst till rika britter, men välbeställda kunder i Asien, Mellanöstern och Ryssland finns också i siktet, rapporterar Times Online. Om det blir verklighet av planerna skulle Tata ha ett ytterst intressant utbud med en omfattning som är svåröverträffad. Redan i dagsläget samsas världens billigaste bil – Tata Nano – med de blåblodiga britterna Jaguar och Land Rover.

Coventry-ättade Daimler Motor Company ska inte förväxlas med tyska Daimler AG. Daimler Motor Company bildades år 1896 sedan Fredrick Simms fått kontrakt att börja sälja motorer utvecklade av den tyske ingenjören Gottlieb Daimler. Ett år senare såg den första engelskbyggda Daimler-bilen dagens ljus. Sedan dess har Daimlers bilar varit favoriter hos den engelska kungafamiljen. År 1960 köptes rättigheterna till Daimler av Jaguar, som behöll märket i sin ägo ända till Jaguar köptes upp av Ford 1989.

Jaguar delar än i dag rätten till Daimler-namnet med tyska Daimler AG. Daimler AG har tillåtelse att använda namnet endast som bolagsnamn, medan Jaguar äger rätten att sälja bilar med Daimlers namn. I dagsläget används namnet endast på en modell – Daimler Super Eight – en ultralyxversion av Jaguar XJ.

Läs mer