Teaserbild på nya Lexus LS

Lexus flaggskepp gör debut under Detroitsalongen i januari 2017 – här är ett första smakprov.

Femte generationen av Lexus flaggskepp, modellen LS, kommer att debutera under bilsalongen i Detroit som håller öppet mellan den 8 och 22 januari 2017. Lexus har redan nu gett oss ett smakprov i form av en bild. Men som brukligt med så kallade teaserbilder så visar den väldigt lite om vad som kommer att presenteras. Ett plus i kanten ger vi ändå Lexus som ”avslöjar” mer än bara ett plåtveck eller ett grillmönster som brukligt.

Bilden visar att även nya LS blir bakhjulsdriven samt att den bygger på samma plattform som coupén LC, om än i förlängd form. Fronten, det enda som kan ses av karossen, bjuder inte på några dramatiska nyheter men enligt Lexus ska nya LS ha på en mer coupélik profil än tidigare.

Och på tal om tidigare. LS-serien gjorde debut under samma tillställning 1989 och av de 50 000 först tillverkade bilarna var 40 000 ämnade för Nordamerika. Platsen var, och är, med andra ord vald med omsorg.

Till Sverige skickades bara 50 exemplar när modellen väl gjorde debut här som årsmodell 1992. I vårt första test, i nummer 7/1991, slog den BMW 7-serie i alla grenar utom två.

Vid första provkörningen (Teknikens Värld nummer 20/1989) av Lexus LS fick vi ägna mer tid framför powepointpresentationen än bakom ratten. LS400 var nämligen ett teknikknippe med bland annat luftfjädring, V8 i lättmetall med 32 ventiler samt nymodigheter som antispinnsystem och krockkuddar.