Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Terrafugia bygger flygande hybridbil

Amerikanska Terrafugia har inte gett upp sin dröm om en flygande personbil. Nu presenterar de sin nya modell TF-X som inte bara ska klara vertikal start och landning utan även är en hybrid.

Sedan 2006 har det amerikanska företaget Terrafugia försökt att förverkliga drömmen om personbilen som även är ett flygplan. Att kunna trycka på en knapp och lyfta sig över bilköerna för att sedan landa tryggt utanför dörren är det nog många som drömmer. 2007 visade Terrafugia den första prototypen av flygbilen Transition men sedan dess har det gått trögt. Nu har företaget växt från 3 till tjugo anställda och man har börjat arbeta på en helt ny flygbil kallad TF-X.

 TF-X finns än så länge bara på bild och film och beräknas vara färdig för trafik först om 8-12 år. TF-X presenteras som nästa generation flygbil som ska vara mycket snabbare, smidigare och mer lättmanövrerad. Man försöker att göra kontrollerna så billika som möjligt men för den som är osäker ska det finnas en autopilot som sköter allt från start till landning. I filmklippet nedan får vi se hur det är tänkt att TF-X ska flyga – start och landning sköts av två elmotorer på 607 hästkrafter vardera som lyfter bilen rakt upp i luften. Väl uppe i luften tar en 300-hästars bensinmotor över och sköter framdrivningen.

 Att sätta flygfarkoster i händerna på gemene man är förstås inte helt säkert men Terrafugia (latin för ”fly jorden”) utvecklar ett system som låter föraren välja mellan olika landningsplatser. Innan start måste man berätta för bilen var man vill landa och den kontrollerar då vädret och eventuella flygrestriktioner på platsen. Om landningsplatsen inte godkänns, eller om bilen inte har tillräckligt med bränsle för att ta sig dit, tillåts inte start.

 Terrafugia vill i dagsläget inte prata om någon prislapp för TF-X. De säger däremot att de har planer för storskalig produktion i likhet med en vanlig personbil och priset skulle därmed kunna pressas ned till en nivå som går att jämföra med ”very high-end luxury cars”.

https://youtu.be/bp2TWNpTA7s?width=575&height=353https://youtu.be/7YuXQ8jFM28?width=575&height=353