Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla begränsar Autopilot i Model S och Model X

Tesla har släppt version 7.1 av mjukvaran till elbilsmodellerna Model S och Model X. Förutom Summon-självparkeringssystemet innehåller uppdateringen också begränsningarna av Autopilot-funktionen.

I höstas släppte Tesla Motors mjukvaruversion 7.0 till sina bilar, en uppdatering som innehöll den spännande, självkörande Autopilot-funktionen. Tesla fick ganska omgående skäll från olika håll och kanter eftersom tekniken, som ännu var och förmodligen fortfarande är i ett betastadie, inte var tänkt att helt ersätta mänskliga förare men ändå gjorde det. YouTube fylldes kvickt med filmer där vi fick se förare sitta i baksätet på sin Model S när den körde på Autobahn, och filmer där vi såg systemet fallera och vara nära att orsaka olyckor.

LÄS OCKSÅ: Tesla-förares galenskaper gör Elon Musk orolig

Nu har Tesla Motors släppt mjukvaruversion 7.1 som innehåller en rad restriktioner för att kunna använda Autopilot-funktionen. Med nya versionen kan man inte längre låta Model S eller Model X köra på egen hand på gator i bostadsområden, inte heller på vägar som har mittremsa. Autopilot har dessutom begränsats när det kommer till hastighetsöverträdelser. När Autopilot är inkopplat kan vägens hastighetsbegränsning inte överstigas med mer än maximalt 8 km/h.

För att ytterligare göra Autopilot säkrare har Tesla även implementerat en funktion som låter bilen sakta ner när en kurva är i antågande. På så vis ska kurvtagningen bli säkrare.

Model X, som ännu inte har lanserats i Sverige, berörs även den av uppdateringen av mjukvaran.Model X, som ännu inte har lanserats i Sverige, berörs även den av uppdateringen av mjukvaran.Model X, som ännu inte har lanserats i Sverige, berörs även den av uppdateringen av mjukvaran.
Model X, som ännu inte har lanserats i Sverige, berörs även den av uppdateringen av mjukvaran.

En helt ny funktion som kommer med den nya mjukvaran är den som kallas ”Summon”. Det är Teslas namn för självparkeringssystemet. Med detta kan föraren lämna bilen innan den körs in i garaget. Bilen tar hand om garageportsöppningen, kör sedan in sig själv i garaget och stänger av sig. På morgonen är det bara för föraren att gå ut och instruera bilen att starta sig själv, öppna porten och köra ut. Nackdelen är så klart att bilen inte klarar av att sätta sig själv på laddning. Tesla håller på att utveckla en automatisk laddstation, men när (om) den blir klar vet vi inte. Blir den det så lär den kosta en rejäl slant.

Summon är släppt som betaversion och Tesla uppmanar bilägarna att endast testa funktionen på sina privata egendomar, det vill säga hemma.