Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080806-tesla-mazda-designer080806-tesla-mazda-designer080806-tesla-mazda-designer
080806-tesla-mazda-designer

Tesla får Mazda-former

Mannen bakom Mazdas uppskattade designkoncept heter Franz von Holhausen. Von Holhausen har nu tagit på sig rollen som designchef på Tesla Motors där han ska förse kommande elbilar med vågade linjer.

Amerikanska Tesla Motors har fått enormt mycket uppmärksamhet för sin eldrivna sportbil med det fantasifulla namnet Roadster. Men det är knappast bilens yttre design som har rönt den stora uppmärksamheten. De Lotus Elise-baserade formerna är det visserligen inget fel på, men särskilt spännande eller utmanande är de inte. Just dessa egenskaper är extremt viktiga för en liten tillverkare som Tesla. För att uppmärksamheten inte ska avta framöver tänker man satsa på utmärkande design. Det första steget för Tesla blir att anställa Franz von Holhausen, tidigare designchef på Mazda. Mannen som har varit ytterst ansvarig för Mazdas vågade konceptbilar ska nu lägga sin hand vid Teslas kommande bilar.

Von Holhausens främsta uppgift blir att designa två nya elbilar, en sedan och en billig kompaktbil. Sedanmodellen är den bil som hittills kallats Model S och som vi tidigare skrivit om. Tesla har bekräftat att det rör sig om en mer praktiskt inriktad fyradörrars sedan med plats för fem. Tesla uppges ha letat efter en designer som kan ge bilarna en design som sticker ut från mängden och om von Holhausen får fria händer finns det alla förutsättningar för att bilarna kan sticka ut rejält. Enligt Car Design News sade von Holhausen upp sig från Mazda i slutet av förra veckan och är redan i full gång att sätta ihop ett team av designers för Teslas räkning.

Ända sedan Tesla Roadster lanserades i våras har Tesla gått starkt framåt och bland annat utökat verksamheten med en ny försäljningslokal i Kalifornien. För den designsatsning som nu görs krävs att ett helt nytt designcenter etableras, var detta ska ligga är ännu oklart. Von Holhausen ska dock ha uttryckt önskemål om att det ska placeras i Los Angeles-området där han anser att det finns flest duktiga bildesigners.

Fram tills nu har Tesla kommit som en frisk fläkt i bilvärlden vad det gäller teknik, medan deras värsta konkurrent Fisker har lockat med betydligt mer spännande linjer med sin plug in-hybrid Karma. Med von Holhausen vid ritbordet och två nya modeller på gång ser Teslas framtid ut att kunna bli riktigt spännande. En eldriven Mazda Furai-liknande skapelse skulle kunna bli precis hur intressant som helst.

Läs mer