Tesla-förare förlitar sig på Autopilot – kraschar

Det går inte att lita fullt ut på autonoma system i bilar – inte än i alla fall, även om vissa förlitar sig lite väl mycket på tekniken. Här ser vi ett exempel på det.

Det senaste året har det dykt upp en hel del olyckor och krascher där Tesla-bilar har varit inblandade, ibland med Autopilot-funktionen aktiverad, ibland inte. Det har dock varit ganska tyst den senaste tiden, tills nu.

För tre dagar sedan skrev en Reddit-användare att hans Tesla Model S 70D körde rakt in i betongbarriären vid ett vägarbete. Bilens Autopilot, som ägaren säger har fungerat felfritt sedan bilens införskaffades, ska ha varit aktiverad. Det är för övrigt första generationen av systemet med inte lika genomarbetad hårdvara som på senare Tesla-modeller.

Nu har det dykt upp en film som visar hur olyckan gick till. I vänsterfilen på en motorväg i Texas ligger några bilar på rad, bland annat den olycksdrabbade Teslan. Plötsligt dyker ett vägarbetsområde upp som gör att filerna leds av en aning åt höger. Det hela markeras med gula barriärer i mitten. Ingen överdrivet tydlig markering alltså. De förarstyrda bilarna följer den nya rutten, dock inte Teslan som brakar in i barriären. Ägaren erkänner att han misslyckades med att ta kontroll över bilen, något man alltid ska vara redo att göra enligt Tesla och deras system. Förmodligen var ägaren så van vid att systemet normalt fungerar felfritt att han vaggades in i falsk trygghet.

Diskussionen på nätet handlar först och främst inte om att Teslas system fallerade eftersom första generationen av Autopilot inte är konstruerad för denna typ av avancerade trafiksituationsförändringar och manövrar. I stället handlar den om att föraren inte var alert nog.