Tesla Roadster
Tesla Roadster

Tesla ger Roadster 50 procent längre räckvidd – öppnar för batteribyte

Omtalade elbilsföretaget Tesla må vara mest kända för sin sedanmodell Model S, men företagets första modell vad den Lotus-baserade Roadster. Nu får den en uppdatering, samtidigt som företagets första ”mack” för batteribyte öppnar i Kalifornien.

Under fjolåret såldes över 260 exemplar av Teslas sedanmodell Model S i Sverige. Men trots framgångarna med Model S låter företaget meddela att de inte glömt bort ägarna till den första modell som Tesla tillverkade – den Lotus-baserade Tesla Roadster. Modellen, som kom 2008, har blivit föråldrad i jämförelse med nyare Tesla-modeller, och därför erbjuder nu Tesla ett uppdateringspaket till ägare av Tesla Roadster, som ska öka räckvidden med mellan 40 och 50 procent.

Den huvudsakliga uppdateringen är batterimässig, där batteripaketet ersätts med ett modernare paket, av samma typ som återfinns i Model S. Kapaciteten på batteripaketet ska ökas med hela 31 procent och har nu omkring 70 kWh, uppger Tesla.

Även aerodynamiskt ska uppdateringar ha gjorts, och sänkt luftmotståndskoeffieicenten (känd under beteckningarna Cd eller Cw) från 0,36 till 0,31, eller 15 procents förbättring. Mindre motstånd ska även, med uppdateringarnas hjälp finnas i rullmotstånd, där nya däck, kullager och liknande innebär en 20-procentig förbättring av motståndet. Sammantaget åter Tesla meddela att räckvidden på Tesla Roadster, med uppdateringarna, ska ligga på över 400 miles (knappt 650 km) – vilket man  nu i dagarna ämnar bevisa genom att köra utan avbrott mellan de två kaliforniska storstäderna San Fransisco och Los Angeles.

Ungefär mitt emellan San Fransisco och Los Angeles, vid Teslas snabbladdningsstation i Harris Ranch, har Tesla även öppnat en pilotstation för batteribyte, i enlighet med den teknik som visades på ett evenemang i Los Angeles för ungefär ett år sedan. I inledningsskedet ska byte av batteri ta omkring tre minuter och kosta något under en full tank bensin till en bensindriven bil. Någon snabb utbyggnad av batteribytesstationer, likt snabbladdarnätverket, lär det dock inte bli. Pilotanläggningen ska, enligt pressmeddelande, testa både tekniken och efterfrågan först.