Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla hjälper Mercedes med ny elbil

Kalifornienbaserade elbilsföretaget Tesla jobbar redan i dag med ett flertal andra biltillverkare för att elektrifiera modellprogrammen. Näst på tur står Mercedes.

Det var i samband med presentationen av Teslas årsredovisning för 2011, som skedde den gångna veckan, som det nya avtalet med Mercedes blev offentligt. Redan i dag är Daimler-koncernen delägare i Tesla, och man använder redan Tesla-tillverkade batterier i de eldrivna Smart som testas på olika platser i världen just nu.

Nu är det dock dags för självaste Mercedes att få ta del av Teslateknik, enligt de nya uppgifterna. Det har pratats löst om planer på eldrivna Mercedes i flera år, men det är först nu som de verkar bli mer konkreta. Den nya modellen kommer att använda en komplett drivlina från Tesla, med allt från motor till växellåda, drivsystem och mjukvara. Förmodligen kommer stora delar av paketet vara identiskt med det som Tesla använder i bland annat nyligen presenterade Model X.

Tesla jobbar redan i dag tillsammans med Toyota, i utveckling av bland annat en eldriven Rav 4, som just nu finns ute i olika testflottor. Riktigt när den nya Mercedesmodellen kan hitta ut på vägarna finns det dock ingen information om.