Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090327-tesla-model-s
090327-tesla-model-s
090327-tesla-model-s
090327-tesla-model-s

Tesla Model S – elbil med plats för sju

Sent på torsdagskvällen visade kaliforniska Tesla Motors äntligen sin andra, men första helt egna, modell. Sportbilen Tesla Roadster får nu sällskap av Model S – en eldriven fyradörrars sportsedan med plats för sju åkande.

 De kaliforniska elbilsinnovatörerna på Tesla Motors är en riktig ljusglimt i den rasande fordonskrisen. Visst har även Tesla haft det svårt ekonomiskt, och många har nog tvivlat på att företaget skulle klara sig någon längre tid. Men hittills har 250 exemplar av sportbilen Roadster levererats och i dag visar Tesla sin andra modell. Och Tesla Model S  ser ut att kunna bli en minst lika stor innovation som sitt sportiga syskon.

Som väntat är Model S en fyradörrarssedan med böljande linjer. Den sluttande taklinjen ger den så eftertraktade coupéformen som verkligen lurar ögat. Model S är större än den ser ut, men mer om det senare. Nog går det även att se att Tesla har sneglat lite på konkurrenterna, speciellt baktill går det att se likheter med Jaguar XF. För första gången är det Tesla själva som har stått för hela utvecklingen, designen inräknad. Roadster är ju som bekant till stora delar en Lotus-produkt. Model S är ritad av Teslas designchef Franz von Holzhausen som förra året hämtades från Mazdas designavdelning. Enligt Tesla ska fronten på Model S vara den som kommer att synas på framtidens bilar från elbilstillverkaren. Model S bjuder på ganska ovanliga former för att vara en stor sedan. Motorhuven är kort och överhängen fram och bak är små, de stora 21-tumshjulen är placerade långt ut i hörnen. Detta ger Model S ett brett och stabilt intryck, men det gör även att den blir ovanligt rymlig i kupén.

Enligt Tesla ska Model S vara rymligare än de flesta kombibilar i samma storleksklass. Detta gäller inte minst sett till antalet sittplatser. Så många som sju personer kan åka i Model S samtidigt. Kupén har plats för fem vuxna och två barn. De två barnen får dock nöja sig med bakåtvända stolar i det bakre bagageutrymmet. Samtidigt får matkassarna plats i det främre bagageutrymmet där en stor förbränningsmotor skulle ha suttit på en vanlig bil. Om man inte lastar in människor i kupén uppger Tesla att det ska var fullt möjligt att få in en mountainbike, en surfingbräda och en 50-tums platt-TV på en som samma gång.

Längst fram i kupén ska blicken falla på den stora 17-tums pekskärm som dominerar instrumenteringen på mittkonsolen. Med denna styrs flertalet av funktionerna, bland annat radio, navigation och luftkonditionering. Model S erbjuds bland annat med 3G-uppkoppling och HD- och sattelitradio som standard.

Jämfört med Roadster är Model S en ännu bättre elbil. Räckvidden är faktiskt, trots den högre vikten, längre än Roadsterns. Tack vare 8 000 lithiumjonbattericeller, jämfört med Roadsters 6 000, bjuder Model S på en räckvidd på hela 480 kilometer. Roadstern stannar efter knappa 400 kilometer. Batteriernas egenskaper ska även ha förbättrats och Model S är dessutom ”halare” i luften än Roadster. Via ett 220-voltsuttag kan Model S laddas fullt på fyra timmar men med ett QuickCharge-system kan processen snabbas på och vara färdig inom trekvart.

Likt sitt syskon är Model S inte någon seg och tråkig elbil. Sprinten från 0-60 mph (96,5 km/h) avklaras på 5,6 sekunder och toppfarten nås vid dryga 190 km/h. Att stanna ser ut att kunna gå minst lika snabbt. Bakom de stora fälgarna gömmer sig sexkolvsok från Brembo fram och fyrkolvsok bak. Tesla uppges ha jobbat hårt för att hålla vikten nere. Chassi och kaross tillverkas av aluminium vilket håller vikten på anständiga 1 800 kilo, varav 544 kilo består av det stora batteripaketet. Längre fram i tiden sägs det komma både en sportversion och en fyrhjulsdriven modell.

Tesla har ännu inte bekräftat när Model S ska börja säljas, men det mesta tyder på att produktionen inte kommer att starta förrän senare delen av 2011. Det går dock redan att reservera en bil till ett pris av 49 900 dollar, motsvarande 400 000 svenska kronor. Det är oklart när, eller ens om, Model S tar sig till Sverige eller Europa. 

Läs mer

Teknikens Värld – Allt Om Bilen