Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tesla Model S kör själv på motorväg – ”föraren” sitter i baksätet

Elon Musks oroas av galna Tesla-förare som använder Autopilot-funktionen för att göra Model S självkörande. Här ser vi en som Musk verkligen borde oroa sig för – en förare som lämnat förarplatsen.

För en knapp månad sedan släppte Tesla Motors mjukvaruversion 7.0 till Model S, en uppdatering som bland annat innehåller den så omtalade funktionen Autopilot. Trots namnet så handlar det inte om en autopilot som tar över körningen helt, funktionen är endast ett komplement till det mänskliga framförandet av bilen. Autopilot kan förvisso accelerera och bromsa, styra, byta fil och parallellparkera utan mänsklig inblandning, men systemet är avsett att fungera som en hjälpande hand för att försöka undvika olyckor och underlätta för föraren.

https://youtu.be/3gax8BnQpuA

Efter alla YouTube-filmer där vi får se Tesla-förare låta bilen ta över körningen helt och hållet, flera gånger med misslyckad utgång, 

kommenterade Tesla Motors grundare och vd Elon Musk oroligt utvecklingen. Han funderar på att begränsa Autopilot-funktionen för att ”minimera människors möjligheter att göra galna saker”.

Om de filmer som lades upp på YouTube innan Musks uttalande fick honom att prata om galenskaper, frågan är vad filmen ovan sätter igång för tankar. Här pratar vi verklig galenskap.

Det vi ser i filmen är en Tesla Model S-förare som inte längre är förare. Personen sitter nämligen i baksätet och filmar när bilen färdas i 83 km/h på en nederländsk motorväg – utan någon i sätet bakom ratten. Vågligt och dumdristigt är bara förnamnet, speciellt om man sett hur systemet ibland misslyckas med att framföra bilen på egen hand.